Agro & food ondernemers delen kennis

Dronten - De gemeente Dronten is een krachtige agro & food regio, waarin ondernemers elkaar willen inspireren en aanzetten tot innovaties.

Dit wordt onder meer gestimuleerd door bedrijfsbezoeken en ontmoetingen met collega ondernemers die op geheel eigen wijze vanuit Dronten een bijdrage leveren aan de zichtbaarheid in de internationale agro & food sector.

Van elkaar weten wat er speelt

‘Het is belangrijk dat ondernemers in agro & food van elkaar weten wat er speelt, wat elkaars specifieke kennis en kwaliteiten zijn en hoe we die als inspirerende agro & food regio gezamenlijk kunnen inzetten’, aldus beleidsmedewerker Han Tissingh van Gemeente Dronten.

Biron Grow Solutions

Deze week bezocht een groep van 30 agro & food ondernemers en beleidsmedewerkers Biron Grow Solutions in Dronten. Ondernemer Arjen Postma presenteerde het verhaal over de internationale markt voor vloeibare meststoffen én de rol die Brion daarin wil spelen. Maar ook over innovaties, trends en uitdagingen die op hun pad komen.

Meststoffen op maat

Postma begon dertien jaar geleden met het bedrijf dat uitgroeide tot een internationale onderneming met 30 medewerkers. Op hoofdlijnen produceert Biron ‘meststoffen op maat’. En dan niet de gebruikelijke stikstof-, fosfaat en kalimeststoffen, maar meststoffen die spoorelementen bevatten. ‘Dat zijn kleine hoeveelheden meststoffen, maar ze hebben een hele grote invloed op de kwaliteit van de plant. Wij leveren als het ware de vitaminen voor plant’, aldus Postma.

Substraatteelt

De meststoffen vinden vooral hun bestemming in de substraatteelt. Nagenoeg elke tomaat bijvoorbeeld heeft meststoffen van Biron gehad. Maar ook het grootste deel van de mais die in Nederland groeit, heeft meststoffen gehad die door Biron ontwikkeld zijn. Overigens beperkt de afzet zich niet tot Nederland. Ook telers in Afrika, Noord-Amerika en Canada, Zuid-Amerika en Azië weten het Dronter bedrijf te vinden.