Verdien een compliment voor een oorlogsmonument

Regio - De Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei vindt dit jaar plaats in de provincie Flevoland. Daarom deelt het Nationaal Comité 4 en 5 mei een Compliment voor een oorlogsmonument uit.

Flevoland telt 16 oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Op 11 april wordt het Compliment voor een oorlogsmonument uitgereikt aan het monument dat het meest ‘leeft’ en/of het best beheerd en behouden wordt. De winnaar ontvangt een kunstwerk en 1.000 euro ter ondersteuning van de activiteiten rondom het monument. 

Iedereen die zich betrokken voelt bij het beheer van een oorlogsmonument in Flevoland, kan die gedenkplaats aanmelden. Het Comité roept onder meer scholen, betrokken jongeren en lokale organisaties op om zich te melden. De aanmelding van de gedenkplaats mag volledig vrij worden vormgegeven.

Criteria

Uit het materiaal moet wel duidelijk worden welke plaats het monument inneemt in de gemeenschap en hoe het beheer is georganiseerd. Een deskundige jury beoordeelt de monumenten vervolgens op originaliteit, uitstraling en kwaliteit van het onderhoud. Daarnaast let de commissie ook op sfeer en beleving rond het monument. Op basis van de aanmeldingen kiest de jury 5 genomineerden. De verhalen krijgen een plek op www.4en5mei.nl.

Inzenden is mogelijk tot 10 maart 2019. Meer informatie is te vinden op 4en5mei.nl.