Staatsbosbeheer maakt inhaalslag met afschot edelherten

Lelystad - Staatsbosbeheer heeft in januari een flinke inhaalslag gemaakt met het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. Er zijn in die maand in totaal 825 edelherten afgeschoten. In de periode van 10 tot en met 31 december waren dat er slechts 97.

Drie van de in januari afgeschoten herten waren dieren die geen kans hadden om het einde van de winter te halen, meldt Staatsbosbeheer. Konikpaarden of heckrunderen hoefden om die reden niet te worden afgeschoten.

Dat er in januari meer edelherten zijn geschoten, heeft volgens de beheerder te maken met de weersomstandigheden. 'Door de lagere temperaturen waren de dieren beter te benaderen voor afschot'.

Het uiteindelijke doel is afschot van circa 1830 dieren, zodat het aantal edelherten terug zal worden gebracht naar 490 dieren. Het terugbrengen van het aantal edelherten in het natuurgebied is onderdeel van het nieuwe beleid dat in juli 2018 is vastgesteld door de provincie. Het afschieten vindt plaats in de Oostvaardersplassen en de gebieden eromheen die voor de edelherten te bereiken zijn.

515 dieren voor consumptie aangeboden

In totaal zijn de afgelopen twee maanden 515 edelherten voor consumptie aangeboden, waarvan 432 in januari. De andere dieren zijn in het gebied achtergebleven als bron van voedsel voor andere dieren, en een gedeelte is naar de destructie gebracht.

Het vlees van de edelherten uit de Oostvaardersplassen komt via wildgroothandel Van Meel op de markt. Het vlees gaat naar restaurants, poeliers en voedselbanken. Voor consumenten is het vlees te koop via Koopeenhert.nl.

Wachtlijst

Er is veel belangstelling voor het hertenvlees uit de Oostvaardersplassen, meldt Staatsbosbeheer. 'In de periode van 22 tot en met 31 januari zijn er 734 grote en 348 kleine pakketten verkocht (totaal 1.082 pakketten). Ruim 12.000 mensen staan op de wachtlijst van Koopeenhert.nl'.