GroenLinks stelt vragen over bijdrage college aan 'Lelystad Airport Moet Door'

Lelystad - GroenLinks zet zo haar vraagtekens bij een bedrag dat het college van burgemeester en wethouders heeft toegekend aan de actie ‘Lelystad Airport Moet Door’. Dinsdag voelde fractievoorzitter Sjaak Kruis wethouder Janneke Sparreboom aan de tand. Maar haar duidelijke beantwoording liet niets te wensen over.

Raadsvragen

Het is het lokale equivalent van ‘Kamervragen’, de mondelinge vragen die je als gemeenteraadsfractie kunt stellen aan het college van b+w tijdens de gemeenteraadsvergadering. Vorige week stelde GroenLinks de 20.000 euro subsidie aan de orde die b+w beschikbaar stelt aan de actiegroep: 10.000 euro voor 2018 en hetzelfde bedrag voor dit jaar. De bijdrage werd toegekend omdat b+w ‘content is met deze bijdrage vanuit de samenleving’, maar dat vond GroenLinks wat summier.

Van groot belang

Wethouder Janneke Sparreboom gaf echter aan dat de opening van Lelystad Airport voor passagiersvluchten voor de gemeente van groot belang is. `In de discussie over Lelystad Airport lopen feiten en fictie door elkaar. Feiten verliezen het vaak van onderbuikgevoelens. De actiegroepen die tegen de groei van Lelystad Airport zijn, worden nogal eens gesteund door gemeenten op de Veluwe en in Overijssel. Dan is het goed dat er ook een evenwichtig tegengeluid is.’

Bemiddeld

GroenLinks had ook vragen of het wel nodig is deze stichting financieel te steunen. ‘Blijkbaar speelt in de overwegingen van het college geen rol dat deze stichting een initiatief is van een aantal behoorlijk bemiddelde Lelystedelingen, die stevig gesteund worden door bedrijven en instellingen en ook nog eens een eigen zakelijk belang hebben bij het realiseren van de doelstelling,’ meldde GroenLinks. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door een advocaat, een notaris en twee zelfstandige ondernemers.

Wethouder Sparreboom was ook daar duidelijk. ‘We laten eventuele steun niet afhangen van hoe bemiddeld initiatiefnemers zijn. We hebben bij de actie ‘Behoud Volwaardig Ziekenhuis Lelystad’ ook niet gekeken hoe bemiddeld de mensen achter de actie zijn.’ Ook daar heeft de gemeente 10.000 euro aan gegeven.