Er valt wat te kiezen bij renovatie gemeentehuis Dronten

Dronten – Er valt voor een bedrag van 3,5 miljoen euro te bezuinigen op de renovatie van het gemeentehuis. Dat gaat dan wel voornamelijk ten koste van de duurzaamheid. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente.

Dat onderzoek is verricht op voorstel van de gemeenteraad. Die schrok eind vorig jaar erg van de geraamde kosten van renovatie van het gemeentehuis: ruim 20 miljoen euro. Daar komt dan nog eens 4 miljoen euro bij voor noodzakelijke maatregelen op het gebied van tijdelijke huisvesting tijdens de renovatie.

Kiezen

De gemeenteraad wilde iets te kiezen hebben. Daarom is er samen met een delegatie van de gemeenteraad gekeken naar waar er eventueel geld bespaard kan worden en welke keuzes daarbij dan moeten worden gemaakt. Zeven van de acht gemeenteraadsfracties hebben daar aan meegedaan, alleen de PvdA deed niet mee.

Duurzaamheid

Met name op het gebied van duurzaamheid kunnen kosten worden bespaard. Zo zou ervoor gekozen kunnen worden de zonnepanelen die zorg moeten dragen voor de elektriciteit in het gerenoveerde gebouw niet zelf aan te leggen, maar dat door een particuliere partij te laten doen en daar vervolgens stroom van af te nemen. Dat zou een investeringsbesparing opleveren van 1,25 miljoen euro, maar levert ook weer structureel hogere energielasten op. De kosten van aanleg zijn in zeven jaar tijd terugverdiend. Ook de keuze om het gerenoveerde gemeentehuis niet aardgasvrij op te leveren zorgt voor een flinke besparing van ruim 1 miljoen euro.

Inrichting

Op de kwaliteit van de inrichting van het gemeentehuis kan ook worden bespaard, een bedrag variërend van 200.000 tot 325.000 euro. Op de inrichting zelf kan flink worden bespaard, door bijvoorbeeld het oude kantoormeubilair te blijven gebruiken of het asbest in het pand niet te saneren. Dan blijft er 1,4 miljoen euro over.

Maar het is de vraag of de politiek dat wil, omdat dan aan een aantal uitgangspunten die eerder zijn gesteld aan de renovatie van het Stadhuis niet meer kan worden voldaan. Onder andere de doelstelling een hiis van de gemeente te worden, waar inwoners tercht kunnen voor allerlei soorten dienstverlening en zich thuis voelen, zou dan onder druk komen te staan.

Politiek aan zet

De gemeenteraad praat op 14 februari over de renovatie en de mogelijke besparingen. Eerder heeft me besloten tot renovatie van het huidige gemeentehuis, onder andere omdat nieuwbouw duurder zou zijn. Dat laatste wordt door sommige inwoners van Dronten betwist.