Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Het is niet wat het lijkt

Je koopt biologische melk en het zit in een plastic fles. Hoezo duurzaam! Je leest op het etiket dat de melk van weidekoeien komt van weilanden met vlinders enzo. Eh, in de winter? Dan staan de koeien volgens mij al maanden op stal.

Ik moet denken aan de melkboer bij ons in Amsterdam. Mijn moeder liep met een pan naar de kar, waar de melkboer haar met een litermaat melk gaf. Waar is de tijd dat melk in flessen zat, die je weer kon inleveren. Dat was duurzaam?

Kijk naar het klimaat. We sluiten groencontracten af voor onze elektra, maar vliegen wel de hele wereld over, de CO2-uitstoot voor lief nemend. We leggen vliegvelden aan op groene weilanden en vervolgens vertellen we trots dat de betonnen landingsbanen voorzien zijn van Led-verlichting. We skiën lekker in de natuur, waarvoor op de hellingen hele bossen zijn gekapt. Ik zou zo nog wel even kunnen doorgaan.

Symboolmaatregelen

Vooral in Nederland doen we veel aan wat ik maar even symbool-maatregelen noem. Denk maar eens terug aan de oliecrisis toen de regering vroeg de gordijnen eerder dicht te doen om energie te besparen. Nu moeten we van het gas af, terwijl de hele wereld juist van de kolen over gaat op gas. We sluiten energievragende warmtepompen aan, plaatsen windmolens die het polderlandschap veranderen, plaatsen zonnepanelen op voormalige met vlinders bevolkte weilanden. In de Rotterdamse haven moeten bedrijven aan strenge eisen voldoen ten aanzien van de CO2-uitstoot - waar bedrijven op rookafstand in Antwerpen met open armen worden ontvangen.

Wat ik maar wil zeggen is dat we steeds in de spiegel moeten kijken naar onze eigen inbreng bij de terechte zorgen over ons klimaat zodat we een voorbeeld zijn voor de wereldleiders die nog steeds ontkennen dat de ijsberen op de Noordpool nu met zonnebrillen rondlopen in plaats van sneeuwbrillen.