Patiëntenfederatie 'buitengewoon teleurgesteld' over toekomstvisie St Jansdal

Lelystad - De Flevolandse Patiëntenfederatie (FPF) is 'buitengewoon teleurgesteld' over de toekomstvisie van ziekenhuis St Jansdal op de ziekenhuiszorg in de regio Lelystad. 'De plannen doen denken aan dat van een bezuinigende bank: we sluiten het filiaal en u krijgt een nieuw pinautomaat'.

St Jansdal wil een nieuw gebouw neerzetten op de plek van het failliete MC Zuiderzee in Lelystad. Het plan is om alleen dagbehandelingen uit te voeren. Naar de mening van het St Jansdal blijft het zorgaanbod groot.

'Basisfuncties dichtbij'

De FPF betreurt het dat over de verschillende zorgfuncties die in een ziekenhuis worden aangeboden niet met hen is overlegd. 'Wij zijn van mening dat basisfuncties voor iedereen dichtbij bereikbaar moeten zijn. Die basisfuncties moeten passend zijn op het aanbod vanuit de eerstelijnszorg. Daarbij hoort een overzichtelijk beddenhuis waar patiënten die geen specifieke complexe zorg nodig hebben, maar voor wie de nabijheid van de omgeving heel belangrijk is, langer kunnen worden opgenomen. Een ziekenhuis met zorgverleners waar huisartsen mee vertrouwd zijn. En waar voor de nutsfuncties als acute zorg en verloskunde een plek is, 24 uur per dag'.

'Andere opzet en financiering nodig'

Dat vraagt volgens de FPF om 'een innovatieve andere opzet en financiering. Voor die andere vorm van financiering (vergelijk het met een basisvoorziening als de brandweer) heeft minister Bruins ook al een aanzet willen geven. Op geen enkele manier laat St Jansdal zien, dat ze op zijn minst de intentie hebben om de voorziening weer uit te bouwen naar een volwaardig ziekenhuis en erover na willen denken hoe dit gerealiseerd kan worden, terwijl de minister wel heeft aangegeven aan de Tweede Kamer, dat er een volwaardig ziekenhuis thuishoort in Lelystad. Zo wordt het ziekenhuis vooral een voorportaal om patiënten af te vangen en naar Harderwijk door te geleiden zonder echt substantie te krijgen'.