St Jansdal bouwt dagkliniek in Lelystad

Lelystad - Op de locatie van het failliete MC Zuiderzee in Lelystad gaat St Jansdal een nieuw gebouw neerzetten. Het wordt een dagkliniek met een groot zorgaanbod.

Het ziekenhuis uit Harderwijk neemt per 1 maart de zorg over in de gemeenten Lelystad en Dronten. Het bestuur van St Jansdal wil een nieuw gebouw in Lelystad neerzetten, omdat renovatie geen optie zou zijn. Het huidige gebouw is te groot en staat voor een groot deel leeg. Ook is volgens een woordvoerster van St Jansdal sprake van achterstallig onderhoud.

De nieuwe ziekenhuisvoorziening moet er binnen twee jaar staan. Tot die tijd wordt de zorg aangeboden in het huidige gebouw.

Achttien specialismen

Na 1 maart kunnen patiënten voor circa 80 procent van de afspraken en diagnostiek waarvoor een ziekenhuisbezoek nodig is terecht in het ziekenhuis in Lelystad. Achttien specialismen houden vanaf maandag 4 maart spreekuur in Lelystad: Anesthesiologie, Cardiologie, Chirurgie, Dermatologie, Diëtiek, Geriatrie, Gynaecologie & Obstetrie, Interne Geneeskunde, Kaakchirurgie, KNO, Kindergeneeskunde, Longgeneeskunde, Maag-Darm-Leverziekten, Medische psychologie, Neurologie, Orthopedie, Reumatologie en Urologie.

Werving personeel

St Jansdal is op dit moment druk bezig met het werven van extra personeel. Hoewel er zeker 40 voltijdsbanen zijn voor specialisten, maken slechts 10 tot 15 artsen van het MC Zuiderzee de overstap naar St Jansdal. Dit zou liggen aan het ontbreken van chemie en de voorwaarde dat artsen bij een overname meteen een vast contract zonder proefperiode moeten krijgen, aldus een woordvoerster van St Jansdal in dagblad de Stentor.

Als er een tekort aan artsen is op het moment dat St Jansdal de zorg in Lelystad overneemt, dan worden er waarnemers ingezet of de curator kan personeel van MC Zuiderzee een periode detacheren bij St Jansdal.