Stationsplein
Door Kees Bakker

Achterhoedegevecht

Swifterbant - Ik snap de zorgen in Swifterbant over wat de komst van een Lidl in Dronten-West kan betekenen voor de leefbaarheid in het dorp. Tegelijkertijd voert men een achterhoedegevecht.

Natuurlijk is het een hard gelag, en natuurlijk richt de hoop zich op de politiek. Maar de politiek kan de Lidl niet meer tegenhouden. Dat zou, naar ik heb begrepen, de gemeente miljoenen kosten. En die kun je dan wel beter besteden.

Want ook op een andere manier hou je het niet tegen: mensen maken zelf wel uit waar ze boodschappen doen. Ja, het is waar dat Dronten-West met een Lidl erbij een ijzersterke combinatie heeft van een fullservice supermarkt en een discounter. Swifterbant heeft het per definitie moeilijk met haar twee supermarkten die in hetzelfde segment zitten. Mensen die een keuze willen bij het boodschappen doen en het één hier en het ander daar halen, kijken dus sowieso verder. En afstanden doen er tegenwoordig minder toe, tijd is een veel belangrijkere factor in combinatie met de keuze. En anders is er altijd internet nog: bestellen vanuit de luie stoel.,

Kortom: ook als de Lidl niet in Dronten-West komt, zullen de winkels in Swifterbant het moeilijk blijven hebben. Dus moet je daar een oplossing zoeken. Niet door een supermarkt verderop tegen te houden, maar door het eigen centrum te versterken.

En dat zal niet meevallen. En daar heb je ook de eigen bevolking voor nodig. Want als die boodschappen blijft doen tien, vijftien of twintig kilometer verderop, is daar geen kruid tegen gewassen.

De zorgen in Swifterbant zijn terecht. De Lidl in Dronten-West zal voor het dorp gevolgen hebben. Men vraagt alleen het verkeerde van de politiek. Men vraagt de Lidl daarom tegen te houden, maar beter is het te vragen om maatrelen die de infrastructuur in het dorp en het centrum versterken. Die de positie van de winkeliers en het centrum in het dorp versterken. Zodat het centrum van Swifterbant sterker wordt op eigen kracht, niet door andere centra zwakker te maken of dingen te ontzeggen.