Renovatie gemeentehuis Dronten blijft de gemoederen bezighouden.

Dronten - Terwijl de politieke discussie over de renovatie van het gemeentehuis even stil ligt, gaat de discussie in Dronten zelf verder. Met twee opmerkelijke geluiden.

De gemeenteraad besloot eind november 21 miljoen euro te reserveren voor de aanstaande renovatie van het gemeentehuis. Daarbij wil men wel wat te kiezen hebben, want de gemeenteraad heeft grote moeite met de hoogte van het bedrag, waar nog eens 4 miljoen euro bij komt voor tijdelijke maatregelen tijdens de verbouwing.

Brief

In een brief aan de gemeenteraad laat nu ook oud-wethouder Wim Smit van zich horen. Hij verwondert zich over de plannen voor de renovatie en merkt dat veel Drontenaren dat doen. Dat maakt dat hij zich, na op 1 september 2001 uit de politiek te zijn gestapt na 17 jaar raadslidmaatschap en bijna 8 jaar wethouder te zijn geweest, gedwongen voelt de brief te schrijven. ‘Ik heb mij sindsdien niet meer met de politiek bemoeid. Nu, voor het eerst, doorbreek ik die periode.’

Verwondering

‘De verwondering zit met name in het in veler ogen exorbitant hoge bedrag dat nodig is voor de  renovatie. Het zit niet in de vraag of het wenselijk is een eigentijds en duurzaam gebouw te hebben. Men vraagt zich wel af of nieuwbouw niet beter en goedkoper kan. Immers, dan kan veel efficiënter  gebouwd worden: praktischer en duurzamer. Bij nieuwbouw zullen die kosten lager zijn dan bij  renovatie. Bovendien hoeven ambtenaren dan niet uitgeplaatst te worden, wat sowieso al 4 miljoen op de kosten bespaart,’ schrijft hij.

‘Waarom dan toch renovatie? Is dan de locatie zó belangrijk? Er zijn al vele gemeenten, waar het gemeentehuis niet meer direct in het centrum ligt, maar aan de rand van het centrum, op makkelijk  bereikbare plaatsen, met vaak parkeren voor de deur. Zie bijvoorbeeld Elburg, Kampen en Zwolle.  Het is op z’n minst de moeite waard opties voor nieuwbouw op andere locaties te onderzoeken.  Mogelijk is dat gebeurd, maar bij de inwoners niet bekend, inclusief de argumenten waarom dat geen reële opties zijn.’

Alternatieven

Smit somt een aantal alternatieve locaties op. ‘De locatie van het oude tuincentrum De Boeg, de locatie tussen De Wissel en De Oost, een locatie in het Hanzekwartier of een locatie aan De Noord.

Voor een locatie aan De Noord heeft zich nog een andere opmerkelijke briefschrijver gemeld bij de gemeente: directeur Van Ommen van Bol. Hij stelt dat Bol/Van Staveren haar pand aan de Noord 55-59 graag zou opgeven voor een nieuwe locatie op De Poort van Dronten.

‘Misschien kan het gemeentehuis op onze locatie worden gebouwd. Wij hebben in totaal 8.750 vierkante meter beschikbaar, en inclusief het perceel van de kringloopwinkel zelfs 10.000.’  Van Ommen denkt dat de gemeente daar twee vliegen in één klap mee kan slaan, omdat in de retailvisie ook wordt gesproken over een andere invulling van de bedrijvigheid aan De Noord. ‘Wij meenden er goed aan te doen u te attenderen op de mogelijkheden die zouden kunnen bijdragen aan de verwezenlijking van uw en onze ambities en plannen.’