Theaterprogrammeur Jan Gras gaat met pensioen

Lelystad - Jan Gras neemt afscheid als programmeur van Agora Theater. Per 1 juni gaat hij met pensioen. Hij wordt opgevolgd door Jolanda Boerhof.

Jan Gras trad in 2008 aan als directeur van Agora Theater, als opvolger van interim-directeur Mark den Hertog. De nieuwe Agora was toen net anderhalf jaar open, nadat de oude Agora was afgebroken en Lelystad enige tijd theaterloos door het leven was gegaan.

Van Hoofddorp naar Lelystad

Gras was voor hij theaterdirecteur werd in Lelystad directeur van het nieuwe theater in Hoofddorp, waar hij vanaf het begin bij betrokken was. Lelystad kwam op zijn pad. ‘Het was niet de eerste stad waar ik aan dacht, maar ik ben niet zo van de vooroordelen. Ik kende Lelystad alleen als schaatser, van de Oostvaardersplassen, maar ben er gaan praten en eens gaan kijken.’ De nieuwe Agora was toen al anderhalf jaar in bedrijf. ‘Ik was gelijk enthousiast, over het gebouw en het bestuur. Je hebt lef, smaak, durf en fantasie nodig om in een toen gedateerd Stadshart zo’n gebouw neer te zetten,’ zei hij drie jaar geleden in een interview met de FlevoPost.

Dankbaar

‘Het Agora Theater is Jan Gras buitengewoon dankbaar voor alles wat hij voor ons theater heeft betekend. Zijn bezieling en culturele bevlogenheid heeft ervoor gezorgd dat het Agora Theater een bekende naam is geworden in Lelystad en ver daarbuiten. Ik zal hem gaan missen als directe collega,’ zegt algemeen directeur Richard Wijnveldt over het vertrek van Gras.

‘Afscheid nemen is op een bepaalde manier jammer, want ik heb hier een hechte en intensieve periode meegemaakt. Daar komt straks een einde aan. Maar tegelijkertijd is het iets moois: er staat voor mij veel nieuws te gebeuren en ook het Agora Theater gaat een nieuwe fase in. Ik neem straks weliswaar afscheid, maar blijf vooralsnog in Lelystad wonen en zal regelmatig Agora bezoeken. Dat ik hier straks welkom zal blijven is het grootste cadeau dat men mij kan geven,’ zegt Gras zelf.

Opvolger

Gras heeft het theater, dat destijds door kleur en ontwerp omstreden was in Lelystad, op de kaart gezet. In 2013 nam hij de programmeurstaken over, na het vertrek van de toenmalige programmeur. In 2017 trad hij terug als directeur en richtte hij zich volledig op het programmeren. Hij deed dat vanaf september 2016 vervolgens ook bij theater ’t Voorhuys in Emmeloord en assisteerde bij de programmering van het theater in Almere.

Jan Gras wordt opgevolgd door Jolanda Boerhof. Zij is sinds de zomer van 2018 verbonden aan het AGORA Theater als Hoofd Marketing & Communicatie. Deze functie zal zij gaan combineren met die van programmeur. De komende maanden zal Jan Gras zijn kennis aan haar gaan overdragen en leggen zij samen de laatste hand aan de programmering van seizoen 2019/2020.