In de bak, deel 7: Gedetineerden helpen asielhonden naar vrijheid

Lelystad - Wat gebeurt er achter de goed beveiligde deuren en hoge muren van PI Lelystad? FlevoPost bied je een kijkje achter de schermen van de gevangenis, waar ruim 600 gedetineerden hun tijd uitzitten en zich voorbereiden op hun terugkeer in de maatschappij.

Het busje van Dutch Cell Dogs rijdt het binnenterrein van PI Lelystad op. De honden blaffen van enthousiasme en in de verte wandelen zes gedetineerden het oefenterrein op. Ze zetten hun spullen klaar, doen een heuptasje (met hondenkoekjes erin) om en begroeten hun trainingsmaatjes.

Ze zitten in hetzelfde schuitje. De honden zitten in een asiel en zijn (doordat ze vaak mishandeld zijn en daardoor aanpassingsproblemen hebben) moeilijk plaatsbaar. De gedetineerden zitten ook opgesloten, maar dan in een gevangenis. De trainingen hebben een positief effect op zowel de asielhonden als op de gedetineerden. Bijna alle asielhonden vinden een baasje. En de gedetineerden krijgen zelfvertrouwen, hebben een doel en genieten van het contact met de honden.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Strenge selectie

De selectieprocedure om trainer te worden is streng. Ervaring als hondentrainer hoef je niet te hebben, maar je moet wel afspraken na kunnen komen en geduld hebben. De gedetineerden moesten een motivatiebrief schrijven en tijdens het kennismakingsgesprek werden ze onverwachts geconfronteerd met een drukke hond. 

De zes gedetineerden die werden uitgekozen kregen ieder een hond toegewezen die bij hen paste. ‘Het is heel leuk. Je bouwt echt een band met een hond op en het is fijn om iets positiefs te kunnen doen’, vertelt een van hen. De man op leeftijd luistert goed naar de aanwijzingen en geniet zichtbaar.

‘We hebben de honden een nieuwe naam gegeven. Voor de honden betekent hun nieuwe naam een nieuwe start. Die van mij heet Mischa, zo heette mijn eigen hond ook. Het is, ondanks dat hij groot en vooral heel sterk is, een lief beest. Ik hoop dat ze door deze training een leuk gezinnetje krijgt en dat ze met liefde ontvangen wordt.’

Volgende stap

De trainer van Luna doet voor de tweede keer mee aan het traject. ‘Het is intensief en het is lekker om buiten bezig te zijn’, vertelt hij. Ondertussen geeft hij de bruine hond een koekje. ‘Het is fijn om contact te hebben en het voelt als een verantwoordelijkheid om deze hond klaar te maken voor een volgende stap.’

Het is fris en er vallen wat druppels regen. Dit deert de trainers niks. Ze luisteren naar de instructeur die ze aanwijzingen geeft. Ze probeert de honden af te leiden. Iedere keer wanneer de honden weer contact zoeken met hun trainer, krijgen ze een beloning. ‘Negatief gedrag negeren we en positief gedrag kan rekenen op een beloning’, legt de Dutch Cell Dogs instructeur uit. 

‘We zien de mannen niet als gedetineerden, maar als trainers. We focussen ons hier helemaal op de honden. Iedere trainer heeft een hond met een verhaal en in de meeste gevallen hebben ze behoefte aan structuur, rust en vertrouwen’, vertelt ze.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Beter leven

‘Het is fantastisch om te zien hoeveel geduld de gedetineerden hebben’, aldus Aletta Woelk, plaatsvervangend vestigingsdirecteur. ‘Ze zijn stipt op tijd, doen exact wat de instructeurs zeggen en leren hun honden steeds beter kennen.’

‘Nu zijn er vooral de wat grotere honden, maar een paar maanden geleden liep hier een van de trainers van een kleine Chihuahua rond. Het beestje deed niks anders dan blaffen, maar dankzij de aanwijzingen van de instructeurs en heel veel geduld wist de trainer het vertrouwen van het hondje te winnen. Het is echt mooi om te zien dat de trainers zich volledig inzetten om hun honden een beter leven te geven.’

Succesvol

De instructeurs van Dutch Cell Dogs begeleiden de trainers. Ze worden aangemoedigd, krijgen tips en complimenten. Het harde werk loont. Het aantal succesvolle plaatsingen van de honden is na de trainingen bijna honderd procent. 

Dit goede nieuws relativeert het verdriet tijdens het afscheid van de honden, want na acht weken intensief oefenen is de training voorbij en zien de trainers hun maatje niet meer terug. De dieren gaan een mooie toekomst buiten de muren van het dierenasiel tegemoet. De gedetineerden ook, al duurt dit voor de een wat langer dan voor de ander.