Stationsplein
Door Kees Bakker

Lelystad Airport (747)

Lelystad - Tja, zo kun je elke week wel een column over het vliegveld schrijven. Minister Cora van Nieuwenhuizen is nu met een nieuw voorstel voor de verkeersverdeelregeling gekomen, en die betekent dat ook maatschappijen die nu nog niet op Schiphol vliegen, van Lelystad Airport gebruik kunnen maken. En dat is wel een dingetje.

Want Lelystad Airport is juist bedoeld om Schiphol te ontlasten, zodat daar ruimte komt voor meer intercontinentale vluchten. De Tweede Kamer is, in december, duidelijk geweest: aan die voorwaarde moet worden voldaan.

Maar ja, je kunt van een minister niet vragen iets te regelen dat onmogelijk is. Dan kun je wel zeggen dat de minister dat moet doen, omdat het de wens van de Kamer is, maar als Europa er vervolgens niet mee akkoord gaat, houdt het toch een beetje op.

Die stoere taal in de Tweede Kamer kan ook voor de bühne zijn. Want er komen verkiezingen aan. En ja, dan wil je je achterban op de Veluwe en in Overijssel, die bang is voor geluidsoverlast van overvliegende vliegtuigen, enigszins gerust stellen. En als de minister dan na de verkiezingen, ergens in april of mei, komt met een voorstel dat wel de goedkeuring van Europa krijgt, kun je altijd nog draaien en zeggen ‘Nou, als het niet anders kan, dan moet het maar…’

Politiek is ook een spel, hoe vervelend dat ook is. Een spel dat tegenwoordig vaker dan één keer in de vier jaar een paar maanden wordt gespeeld, omdat provinciale en lokale verkiezingen tegenwoordig ook hun uitwerking hebben op de verhoudingen in Den Haag.

En hoe zoiets uitpakt, blijft gokken. GroenLinks is altijd duidelijk geweest in haar standpunt over Lelystad Airport: niet doen! Maar dat heeft ze lokaal geen stemmenwinst opgeleverd, althans, niet meer zetels dan ze hadden. De VVD is ook duidelijk: wel doen, ook als daarvoor de voorwaarden een beetje moeten worden aangepast. Wie weet levert dat de liberalen juist wel stemmenwinst op. Als mensen Lelystad Airport al het belangrijkste argument vinden om voor een bepaalde partij te stemmen.

Eén ding is zeker: tot de verkiezingen zal Lelystad Airport het lokale, regionale en landelijke nieuws blijven halen. Dat wil niet zeggen dat deze rubriek er ook elke keer over zal gaan. Maar inspiratie biedt het in ieder geval wel.

Lees ook: Nieuw plan staat nieuwe maatschappijen toe op Lelystad Airport