Stationsplein
Door Kees Bakker

Nadenken

Dronten - De gemeenteraad zal later deze maand akkoord gaan met de retailvisie. Misschien dat een passage over de Lidl in Dronten-West daar nog uit wordt gehaald, maar dat heeft voor de visie op zich geen gevolgen. De finale besluitvorming over de Lidl vindt nog voor de zomer in een aparte behandeling plaats.

De visie zal worden uitgewerkt in diverse uitwerkingsplannen. Eén daarvan zal gaan over winkelcentrum Suydersee. Dat wordt nu als te groot ervaren, en dat betekent dat je winkelruimte moet inleveren of verplaatsen, zodat de vrijkomende ruimte anders kan worden ingevuld. Op zich is dat een verstandige keuze. Het is een keuze die in winkelland meer wordt gemaakt. Mensen bezoeken vandaag de dag een winkelcentrum niet meer alleen om te winkelen, of misschien juist wel steeds minder daarvoor, maar zoeken gezelligheid en willen vermaakt worden. Daar kun je als individuele detaillist op inspringen, maar het betekent ook meer kansen voor horeca en aanverwante bedrijven.

Toch waren er twee geluiden donderdag bij de behandeling van de retailvisie die wel genoemd moeten worden. Ten eerste is er nu, bij de vaststelling van de visie, nog geen geld gereserveerd voor de uitvoering van plannen. Logisch, want bij deelplannen zal blijken hoeveel dat gaat kosten en wie dat gaat betalen. Maar voor één speciifiek deel van het Suydersee is dat wel lastig: de Kop van het Ruim. In de visie wordt gesproken van een rommelige uitstraling van dat gebied en wordt gesteld dat juist dit gebied van kleur zal moeten verschieten. Dat betekent dat de winkels naar elders moeten verhuizen en de panden met een andere functie moeten worden ingevuld of, het staat er, wellicht moeten worden gesloopt. Nu werd donderdag wel gesteld dat er van sloop nog lang geen sprake is. Maar toch: het staat wel in de visie en hangt het gebied nu als een zwaard van Damocles boven het hoofd. Je zal daar maar een winkel hebben en ook nog eens zelf eigenaar zijn van het pand. Stel dat je het de komende jaren wil verkopen, in de hoop daarmee een aardig bedragje te krijgen om met pensioen te kunnen gaan. Dan zie je dat nu in rook opgaan. Suzanne Stoop (PvdA) stelde dat ter discussie en vroeg zich af of er voor dat gebied wellicht wel alvast wat geld opzij moet worden gezet. Terecht. Je zult in ieder geval met de uitwerking van het plan voor de aanloopstraten van Suydersee en de Kop van het Ruim snel met concrete plannen moeten komen. Je kunt dit niet jarenlang boven de hoofden van ondernemers laten hangen. In Lelystad is dat wel gebeurt met een straat in het Stadshart aldaar. De snackbareigenaar in die straat heeft jarenlang niet geweten wat er met zijn pand zou gebeuren en durfde ook niet te investeren in nieuwe apparatuur. Want ja, straks moet het gesloopt woorden en weg is je investering.

Een ander punt dat het noemen waard is, is wat de vertegenwoordiger van winkels aan de Kop van het Ruim ter sprake bracht: het is een aardig idee winkels te verhuizen, maar daarmee verhuis je winkels van een b- of c-locatie naar een a-locatie. Dat betekent doorgaans meer huur, en niet iedere ondernemer kan dat opbrengen. Je moet, ook in een compact centrum als dat van Dronten, goedkopere ruimtes overhouden voor bijvoorbeeld startende ondernemers. Anders heb je straks alleen nog maar winkelketens in het centrum.

Die overweging werd gedeeld door Ferdinand Zomerman (CDA) en is ook terecht. Benieuwd of en hoe we dat nog terugzien bij de definitieve besluitvorming volgende week donderdag.