Gemeente en Meerpaal ondertekenen akkoord

Dronten - Meerpaaldirecteur Hans Maris en wethouder Ton van Amerongen van de gemeente Dronten hebben donderdag hun handtekening gezet onder de uitvoeringsovereenkomst voor het komende jaar.

Daarmee zijn afspraken vastgelegd over de activiteiten die Meerpaal gaat organiseren op het gebied van welzijn, cultuur, onderwijs, sport en volksgezondheid.

In totaal ontvangt De Meerpaal voor al haar activiteiten een subsidie van ruim vijf miljoen euro. Dat is een kleine 10.000 euro minder dan men had gevraagd. ‘Dat heeft te maken met een aantal gestegen kosten in de bedrijfsvoering, waarvan wij vinden dat De Meerpaal daar zelf een oplossing voor moet vinden. We geven wel extra geld voor de prijs- en looncompensatie,’ zegt Van Amerongen.

Creatieve oplossing

In het hele bedrag zit ook een subsidie van één euro voor de het theater. Tot die creatieve oplossing kwam de gemeenteraad eerder, samen met De Meerpaal. De gemeente subsidieert het theater eigenlijk niet, omdat men vindt dat De Meerpaal dat kostendekkend moet doen.

Door een subsidie van één euro te geven, kan De Meerpaal echter beter manoeuvreren. Het betekent dat als men, bijvoorbeeld door een zuinige bedrijfsvoering, op het ene gesubsidieerde onderdeel wat geld bespaard, eventuele tekorten op het theater daarmee mogen worden afgedekt. Voorheen gebeurde dit ook wel, maar was daar elk jaar expliciet toestemming van de gemeente voor nodig.

Forse uitdaging

Volgens Maris is het een forse uitdaging het theater kostendekkend te maken. ‘Maar door het aanbieden van bijvoorbeeld een randprogramma rond voorstellingen en daarmee van theaterbezoek een echt avondje uit te maken, hopen we meer bezoekers te trekken.’ Daar is al mee begonnen, door na de voorstelling in het Theatercafé bijvoorbeeld kleine optredens te organiseren van leerlingen van Meerpaal Academie, waardoor de theaterbezoeker langer en gezelliger kan ‘natafelen’.  ‘De eerste ervaringen daarmee zijn goed. Ik kreeg van een bezoeker te horen dat de sfeer in het grand café  ‘On-Drontens’ was.’

Op de vraag wat hij met die ene euro subsidie gaat doen, moet Maris lachen. ‘Prachtige voorstellingen organiseren! Nee, serieus? Het is een symbolische bijdrage, maar wel één die voor ons belangrijk is.’

Prestaties vastgelegd

Volgens Maris en Van Amerongen bestaat er niet het gevaar dat subsidiegeld voor bijvoorbeeld welzijnsactivitieiten nu bewust wordt ingezet voor het theater. ‘We hebben voor alle activiteiten duidelijke afspraken gemaakt voor wat betreft de prestaties die men daarvoor moet leveren, dus dat kan alleen maar als die prestaties ook geleverd zijn,’ zegt Van Amerongen.