Gedetineerden re-integreren buiten de gevangenis

Lelystad - Gedetineerden van PI Lelystad die bijna aan het einde van hun detentie en in de BBI (Beperkt Beveiligde Inrichting) zitten, mogen overdag de PIL verlaten. Ze werken bij enkele Flevolandse bedrijven, waaronder zeilschip Bounty.

‘De gedetineerden worden door hun werkmeester om 9.00 uur afgezet en helpen ons de hele dag bij het opknappen van het zeilschip’, vertelt Alex van Klaveren van zeilschip Bounty. ‘Voor hen een mooie manier om te proeven van hoe het is om weer terug in de samenleving te zijn en voor een werkgever te werken.’

Sceptisch

n het begin wist Alex niet zo goed wat hij ervan moest verwachten. ‘Ik stond er eerlijk gezegd een beetje sceptisch tegenover. Je gaat toch samenwerken met mensen die voor een langere tijd afgesloten zijn geweest van de wereld. Maar al snel kwam ik er achter hoeveel kennis en ervaring de heren hebben. Het interesseert me ook niet wat ze hebben gedaan, zolang we maar met zijn allen in goede sfeer, positief en gemotiveerd aan het project kunnen werken.’

Bijdragen aan succesvolle re-integratie

Bedrijven en ondernemers die interesse hebben om werk uit te besteden in PI Lelystad en/of om ex-gedetineerden in hun bedrijf op te nemen, kunnen contact opnemen via rbba.west@dji.minjus.nl. Door samen te werken kan men bijdragen aan een succesvolle re-integratie van gedetineerden in de maatschappij.

In de reportageserie 'In de bak' biedt FlevoPost een kijkje achter de schermen van de gevangenis, waar ruim 600 gedetineerden hun tijd uitzitten en zich voorbereiden op hun terugkeer in de maatschappij.