Flevolands dichttalent gezocht voor de Nationale Herdenking op de Dam

Regio - Flevolandse dichttalenten kunnen meedoen aan de jaarlijkse poëziewedstrijd Dichter bij 4 mei. Het jaarthema is 'In vrijheid kiezen'. De winnaar draagt op 4 mei zijn of haar gedicht voor tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

Dichter bij 4 mei is een jaarlijkse poëziewedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar rond het thema ‘herdenken’. Wat betekent 4 mei voor jou en voor anderen in onze samenleving? Hoe geef je woorden aan de verschrikkingen van oorlog? Waaraan denk je als je twee minuten stil bent?

Gedicht inzenden

Gedichten moeten vóór 1 februari worden opgestuurd naar dichterbij4mei@4en5mei.nl. Een deskundige jury leest en beoordeelt de gedichten. Belangrijke criteria hierbij zijn:

  • Het gedicht heeft raakvlakken met het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei (In vrijheid kiezen);
  • Het gedicht is maximaal 25 regels lang;
  • Het gedicht heeft passend taalgebruik;
  • Het gedicht is geschikt om voor te dragen voor een groot publiek.

Provinciale finle in De Meerpaal

Op 9 maart vindt de finale van Dichter bij 4 mei plaats in De Meerpaal te Dronten. De winnaar draagt zijn of haar gedicht voor op de Dam. Drie andere finalisten dragen hun gedichten voor tijdens herdenkingen in de voormalige kampen Westerbork, Vught en Amersfoort. Overige finalisten worden vaak uitgenodigd bij lokale herdenkingen.

De poëziewedstrijd bestaat al sinds 1998. Elk jaar vindt de wedstrijd in een andere provincie plaats; de provincie waarin dat jaar de Nationale Viering Bevrijding begint. In 2019 is dit Flevoland. Ieder jaar staat een speciaal thema centraal, in 2019 is dit ‘In vrijheid kiezen’.