Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Bij de KNVB werkt democratie verlammend

Nu de winterstop is ingegaan maken de meeste clubs de balans van de eerste seizoenshelft op. Dat gebeurt zowel in het amateur- als het betaald voetbal.

Verschil is dat bij de profs en topamateurs geprobeerd wordt om, wanneer de ranglijst daar aanleiding toe geeft, nog wat met de geldbuidel te rammelen en aankopen te doen. Paniekaankopen noemen we die vaak, want het effect blijkt vaak nihil.

Geld is er in feite ook de reden voor dat onlangs Eredivisieclubs niet in staat waren om onder meer tot een nieuwe competitieopzet te komen. Voor ingrijpende veranderingen is driekwart meerderheid nodig. Die wordt echter nooit gehaald omdat iedere club voor zijn eigen hachje gaat. Daarom stemde de onderste helft van de ranglijst tegen een nieuwe opzet met zestien in plaats van achttien clubs. Geef ze eens ongelijk. Of die weigering het belang van het totale voetbal dient is natuurlijk iets anders.

Dan is er nog de kunstgrasdiscussie, waarbij eigenlijk alle spelers en trainers het eens zijn om over te gaan naar hybride velden of op natuurgras te spelen. Ook hier speelt geld echter een grote rol voor de clubs die vaak niet alleen hun hoofdveld moeten vervangen, maar ook hun trainingsaccommodatie moeten uitbreiden. De toegezegde 350.000 euro is voor deze clubs onvoldoende. Wel werd men het eens over het feit dat de clubs die in Europa spelen vijf procent van hun opbrengst afstaan aan de rest.

Ook kwam er overeenstemming over de degradatieregeling; twee ploegen zullen direct degraderen. De toezegging van de grote clubs dat ze elkaars jeugdspelers niet zullen benaderen op straffe van 70.000 euro boete is natuurlijk een lachertje als je bedenkt dat transfers van tien miljoen geen uitzondering zijn. Die 70.000 euro is dus een fooi.

Het is democratisch dat iedereen een gelijke stem heeft, maar echte veranderingen komen er nooit; we hobbelen dus lekker verder.