Opnames speelfilm over Deventer moordzaak van start

Lelystad - Er is een film in de maak over de Deventer Moordzaak. Daarin is Lelystedeling Ernest Louwes eerder veroordeeld tot 2 jaar cel, maar hij heeft altijd ontkend schuldig te zijn.

De opnames van 'De Veroordeling', zoals de film is getiteld, starten deze week. De film is gebaseerd op het boek ‘De Deventer moordzaak, het complot ontrafeld’ dat onderzoeksjournalist Bas Haan schreef over de zaak. Hij is overtuigd van de schuld van Louwes. Die werd twee maanden na de moord gearresteerd. 

Geschiedenis

In september 1999 werd het lichaam van de weduwe Wittenberg, een vermogende vrouw uit Deventer, gevonden. Zij bleek te zijn vermoord met messteken. Louwes was haar belastingadviseur. Hij werd opgepakt op basis van belgegevens, die zouden aantonen dat hij de avond van de moord in de buurt van Deventer was. Bovendien werd hij gelinkt aan het vermeende moordwapen dat in de buurt was gevonden.

In eerste instantie werd Louwes in maart 2000 vrijgesproken. In hoger beroep later dat jaar werd hij alsnog veroordeeld tot twaalf jaar cel. In 2003 werd een verzoek tot herziening van de zaak toegekend. Uit nader onderzoek bleek niet alleen dat de manier, middels een geurproef, waarop Louwes was gelinkt aan een gevonden mes niet deugde, het mes bleek niet het moordwapen te zijn. 

Nieuw bewijs

In de nieuwe rechtszaak kwam justitie echter met nieuw bewijs: dna-sporen die op de blouse van de weduwe Wittenberg waren gevonden en afkomstig zijn van Louwes. Tot zijn eigen verbijstering werd de straf van twaalf jaar cel bevestigd.

Op dit moment zit nieuw onderzoek om de zaak te laten heropenen in de afrondende fase. Vorig jaar bleek al dat de zendmastgegevens rond het telefoontje van Louwes op de avond van de moord ook kunnen betekenen dat hij wellicht niet in de buurt van Deventer was. Op dit moment vindt nog nader onderzoek naar de DNA-sporen plaats. Daarna neemt de Hoge Raad een beslissing of de zaak opnieuw moet worden heropend. 

Maurice de Hond

Louwes kwam in april 2009 vrij na twee-derde van zijn straf te hebben uitgezeten. Rondom zijn veroordeling zijn altijd twijfels gebleven, onder andere bij een groep ‘burgeronderzoekers’ onder leiding van Maurice de Hond. Hij wees de klusjesman van de vermoorde weduwe aan als de dader, maar is daar in 2007 voor veroordeeld wegens smaad. De Hond zegt in een interview met De Stentor binnenkort een serie op internet te beginnen, waarin hij met nieuw bewijs zal komen waaruit de onschuld van Louwes en de schuld van de klusjesman zou blijken.

Boek basis film

Tegenover de mensen die in Louwes’ onschuld geloven, staan ook mensen die er van overtuigd zijn dat er bij deze veroordeling geen sprake is van een gerechtelijke dwaling. Daartoe behoort onder andere Bas Haan, die als misdaadjournalist de zaak heeft onderzocht en er een boek over heeft geschreven.

Dat verhaal boek is de basis voor de film, die gaat over de beschuldigingen aan het adres van de klusjesman. Die wordt gespeeld door Yorick van Wageningen. De vrouw van de klusjesman wordt gespeeld door Lies Visschedijk, Fedja van Huêt speelt de rol van Bas Haan. Wie Ernest Louwes speelt in de film, is nog niet bekend. De film moet komende winter gaan draaien in de Nederlandse bioscopen.

Makers film

Joram Willink, initiatiefnemer en producent van de film: 'Acht jaar geleden begonnen we aan dit ambitieuze filmplan. Toen was het begrip ‘fake news’ nog niet bekend. Als je met de ogen van nu naar de geschiedenis van de Deventer Moordzaak kijkt, val je van de ene verbazing in de andere. ‘De Veroordeling’ gaat over het verdraaien van de feiten, trial by media en hoe fake news ineens als waarheid kan worden beschouwd. De werkelijke gebeurtenissen zijn met alle 'plotwendingen' zo dramatisch en bizar, dat we voor het script bijna geen dramatische elementen hoefden toe te voegen. Het verhaal is, helemaal terugkijkend met enige afstand, echt uniek. We vinden het geweldig dat we nu met topacteurs en ervaren crew deze film gaan draaien'.

Belangrijk

Journalist Bas Haan: 'Ik vind het fantastisch dat dit verhaal verfilmd wordt. Zeker nu, nu tot een steeds breder publiek doordringt hoe desastreus manipulatie via massamedia kan zijn. Dit verhaal laat zien hoe al ver vóór Trump ook hier in Nederland de publieke opinie gevangen kan worden genomen door leugens en hoe de journalistiek daar mee worstelt. Een inzicht dat nu meer dan ooit belangrijk is.’

Bas Haan was op woensdag 9 januari te gast in De Wereld Draait Door om te praten over de Deventer moordzaak. Bekijk het interview hieronder: