Stationsplein
Door Kees Bakker

Trots

Dronten - Trots. Als je het woord heel vaak achter elkaar uitspreekt, is het wel een beetje een vreemd woord, maar daar wilde ik het hier niet per sé over hebben.

Waarnemend burgemeester Ineke Bakker had het er in haar nieuwjaarstoespraak over, en burgemeester Aat de Jonge had ook zelden een nieuwjaarstoespraak zonder dat het woord ‘trots’ er in voorkwam. Drontenaren zouden meer trots moeten zijn op de gemeente waarin zijn wonen. Er is sprake van een valse bescheidenheid op dat gebied. De trots is er wel, maar wordt te weinig uitgesproken, zeker buiten Dronten. Draag het uit, was de boodschap van Bakker.

Ik ben het daar van harte mee eens. Dronten heeft een gemoedelijk, dorps karakter en een groot sociaal hart. Dat, en de voorzieningen waar men in dit dorp over beschikt, maakt dat trots gerechtvaardigd is en uitgedragen mag worden.

Tegelijkertijd siert de bescheidenheid de Drontenaren ook wel weer. Het past ook bij de geest van het oosten, waar Dronten zich meer thuis bij voelt dan bij de westelijke, Randstedelijke geest. Ik was een aantal jaren geleden in Enschede, in een cd-zaakje dat daar net geopend was. In de tijd dat de ene na de andere cd-zaak sloot en de Free Record Shop ook haar laatste adem had uitgeblazen als landelijke keten met zelfstandige winkels, was daar een ondernemer met een nieuwe zaak begonnen.

Ik complimenteerde hem met zijn zaak, waar ik heerlijk een paar uur heb gegrasduind door de cd’s en elpees en enkele juweeltjes wist te bemachtigen. De reactie van de ondernemer? ‘Och, ja, je probeert wat, hè….’

Het heeft wat, die bescheidenheid, en ik voel me er ook meer bij thuis dan bij de grote mond die je vaak in het westen hoort. Maar je moet niet te bescheiden worden. Dus hou die bescheidenheid in Dronten vooral vol, maar wees daarbuiten gewoon trots op de gemeente waarin je woont. Want Dronten heeft een uniek karakter in Flevoland, en ligt ook op een unieke plaats in deze nieuwe provincie. En daar mag je, nee, moet je trots op zijn. Als zelfs een waarnemend burgemeester dat na enkele maanden Dronten al zegt, is het gewoon zo.