Meer bomen in derde druk 'Bijzondere Bomen in Lelystad'

Lelystad - De derde druk van het boekje 'Bijzondere Bomen in Lelystad' is verschenen. Daaruit blijkt dat het aantal bijzondere bomen in Lelystad behoorlijk is toegenomen. Wethouder Nelly den Os nam maandag het eerste exemplaar in ontvangst van de samenstellers, Peter Kouwenhoven en Ab Strijker.

Oplage van 1.500 stuks

Sinds in 2016 het eerste boekje met zeven fiets- en wandelroutes verscheen, zijn al 1.500 boekjes uitgegeven. Deze herdruk, met foto’s, beschrijvingen, details en weetjes van iedere boom, telt een oplage van 1.500 stuks. ‘Ik ben blij verrast dat in Lelystad zoveel belangstelling is voor bijzondere bomen met een bijzonder verhaal’, aldus wethouder Den Os. Het boekje is gratis af te halen bij de balie van het Stadhuis en in de Duurzaamheidswinkel aan het Stadhuisplein.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Oudste boom

In 2016 verscheen de eerste druk van het boekje 'Bijzondere Bomen in Lelystad'. Het boekje bevat zeven fietsroutes langs oude (de oudste boom is de Ir. M. Klasemawilg in Lelystad-Haven, in de vijftiger jaren 'geplant' als piketpaaltje) en bijzondere Lelystadse bomen. De eerste druk was snel uitgegeven, evenals de tweede druk, samen goed voor 1.500 exemplaren. Inmiddels is de derde druk (1.500 exemplaren) verschenen, gefinancierd door de gemeente Lelystad. Waarmee het gemeentebestuur het belang van een (groene) woonomgeving willen benadrukken.

[De tekst gaat verder na de foto's]

 

Bernhardwilg

Vrijwel alle bomen in het boekje hebben de gemeentelijke status van 'bijzondere boom'. Dat zijn bomen die bijvoorbeeld geplant zijn bij het afscheid van iemand, het gereedkomen van een woonwijk of die onderwerp zijn van een bijzondere gebeurtenis, zoals de Bernhardwilg in het Zuigerplasbos. Het zijn bomen waar de gemeente nog meer aandacht aan besteedt dan aan 'gewone' bomen.

Toename bijzondere bomen

Inmiddels is, vooral vanwege het 50-jarig jubileum van Lelystad in 2017, het aantal bijzondere bomen behoorlijk toegenomen. Niet alleen plantte burgemeester Ina Adema de enige echte ‘50 jaar Lelystadboom’, ook bewoners, bedrijven en organisaties die iets met het getal 50 hadden, konden een boom planten. Al deze nieuwe bijzondere nomen zijn opgenomen in een aanvulling op het boekje.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Bijzondere boom melden

Iedere inwoner die een bijzondere boom kent kan deze bij de gemeente melden. Bijzondere bomen kunnen ingedeeld worden in verschillende categorieën, zoals herdenkingsbomen, markeringsbomen, zeldzame bomen, unieke bomen, geschonken bomen en bomen met een bijzondere snoeivorm. Deze bijzondere bomen mogen, ook als ze in een particuliere tuin staan, niet zomaar gekapt worden. Alleen als een boom lijdt aan een onomkeerbare ziekte en/of als er gevaar voor de omgeving bestaat mag er kap plaatsvinden.