Burgemeester Ina Adema houdt vast aan opening Lelystad Airport in 2020

Lelystad - Burgemeester Ina Adema gaat er vanuit dat Lelystad Airport gewoon in 2020 open gaat. Dat zei zij tijdens haar nieuwjaarstoespraak zaterdag op de nieuwjaarsontmoeting van de gemeente.

Ze stelde dat het proces om van Lelystad Airport een passagiersluchthaven te maken voor vakantievluchten zorgvuldig moet gebeuren, maar dat het niet bespreekbaar is dat er streep doorgezet kan worden. Daarbij houdt ze zich vast aan de belofte van minister Cora van Nieuwenhuizen, die heeft gezegd dat het niet makkelijk zal worden de luchthaven in 2020 open te stellen, maar dat ze wel haar stinkende best daarvoor blijft doen.

Adema constateert dat er bij vooruitgang in het algemeen en de ontwikkeling van Lelystad in het bijzonder sprake is van ‘twee stappen vooruit en één stap achteruit’.

Feestje

De nieuwjaarsontmoeting van de gemeente was traditioneel een feestje, dat zaterdagochtend begon met het college van burgemeester en wethouders dat in het Stadhuis de bezoekers opwachtte om hen de hand te schudden en een gelukkig nieuwjaar te wensen.

[De tekst gaat verder na de fotoserie]

 

Stadhuispenning voor Ed Voigt

Er werd ook een Stadhuispenning uitgereikt, een blijk van waardering van de gemeente voor de inzet van een specifieke Lelystedeling. De gelukkige die ‘m in ontvangst mocht nemen was Ed Voigt. ‘Vanwege zijn uitzonderlijke betrokkenheid bij Lelystad en de geschiedenis van Lelystad en naamgever ingenieur Lely in het bijzonder. Lelystedeling Ed Voigt toont zich al vele jaren enorm betrokken bij Lelystad. Hij verzorgde onder andere diverse exposities en lezingen door het hele land over de ontstaansgeschiedenis van Lelystad en over haar naamgever, ingenieur Cornelis Lely. Daarnaast is hij betrokken bij diverse projecten en instanties die bijdragen aan de bekendheid van (de ontstaansgeschiedenis) van Lelystad. Ook nam hij het initiatief en was hij medeauteur van het boek ‘Cornelis Lely, ingenieur van het Nieuwe Nederland.’ Dit boek kwam in 2018 uit, het jaar waarin het honderdjarige bestaan van de Zuiderzeewet werd gevierd, en kreeg veel publiciteit.

Dromen komen uit

Vervolgens werd de nieuwjaarsontmoeting buiten voortgezet, waarbij op de gevel van het Stadhuis en nieuwe doek met een nieuwe slogan werd onthuld: ‘Dromen komen uit in Lelystad’. Op het Stadhuisplein waren tot 15.00 uur ook verschillende activiteiten voor kinderen.