Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Masterplan 2.0

Het was eind jaren negentig en begin deze eeuw hét onderwerp op de politieke agenda in Dronten: het Masterplan. Dit Masterplan behelsde de totale verbouwing van het centrum in Dronten.

Het was een moeizaam en zwaar traject, maar het resultaat werd in 2006 met groot enthousiasme begroet. Nog nooit waren in Dronten zoveel mensen op de been als tijdens de opening van winkelcentrum Suydersee. Het enthousiasme was groot; we gingen geen boodschappen doen, maar konden nu winkelen in Dronten.

Lege plekken

Nog steeds is het winkelcentrum - met zijn carrévorm en goede parkeervoorzieningen - een mooi winkelgebied, maar er is sinds de opening wel wat veranderd. De wereld kreeg te maken met de crisis en een toename van internetshoppen. Lege plekken werden en bleven zichtbaar.

Goeroe op winkelgebied Cor Molenaar kwam naar Dronten voor een analyse en zijn beeld was niet rooskleurig: het winkelcentrum was te groot en te weinig divers. Recent kwam de nota Retailvisie 2018 uit, met een doorkijk naar de toekomst, met termen als beleving en thematisering.

Verdwijnen winkels

Ook wordt gesproken over het laten verdwijnen van winkels aan de kop van ’t Ruim. Een verplaatsingsfonds moet winkeliers daarvoor triggeren, maar het moge duidelijk zijn dat het voor de direct betrokkenen schrikken was; hun winkel is vaak ook hun pensioenvoorziening.

Frappant is dat de goedkopere winkels met lagere huren moeten wijken - dat was nu net wat Molenaar de kracht vond van het centrum; startende ondernemers kregen een kans. De Retailvisie laat een tweede supermarkt in Dronten-West toe. Dat is voor de mensen in West natuurlijk fantastisch, maar de winkeliers in Swifterbant vrezen er klandizie door te verliezen.

Zoals elke visie geeft de Retailvisie een richting aan; er moet nog veel worden uitgewerkt. Ik wijd er vast nog wel eens een column aan.

Lees over dit onderwerp ook:

Stationsplein: Visie

Discussie over retailvisie krijgt in december een vervolg

Winkelcentrum Suydersee moet kleiner en compacter