Basketballers Flevo Musketiers doen landelijk serieus mee

Lelystad - De jeugdopleiding van Flevo Musketiers timmert al jaren aan de weg. Dit leidt met regelmaat tot de doorstroming van spelers naar eredivisieteams. Met als laatste succes de selectie van Niek van der Plas voor het Nationale Team U15.

Niek speelt nu anderhalf jaar bij Landstede Basketball Zwolle in zowel de U16- als U18-eredivisie en is regelmatig goed voor 15 punten of meer. Hij combineert daar zijn middelbare schoolopleiding met een basketbalopleiding en reist daarvoor iedere dag tussen Lelystad en Zwolle heen en weer.

Spannende beslissing

Bij Flevo Musketiers zelf startte de U12-selectie in september met hun eigen uitdaging. De team met 10- en 11-jarige jongens is ingeschreven in de hoogste landelijke divisie. Daarin spelen 8 teams voor het kampioenschap van Nederland. Voor de club was het een spannende beslissing, want het vergt veel van de vrijwilligers in de club en de ouders, spelers en begeleiding van het team. Je moet een trainer en scheidsrechters hebben met de juiste licenties en daarnaast moeten je spelers deze stap ook maar aan kunnen. Voor hetzelfde geld verlies je alle wedstrijden kansloos en ontneem je daarmee de spelers de lol van het spelen.

Onwennig begin

Gelukkig blijkt het team uitstekend in de top 8 van Nederland te passen. Na een wat onwennig begin, waarin enkele spelers geblesseerd waren en de selectie daardoor wat werd uitgehold begint de zon steeds meer te schijnen. De eerste 6 wedstrijden werden verloren. Nadat het team weer op volle sterkte was werd er van de laatste 5 wedstrijden 3 keer gewonnen. Het team staat nu 5e in de klasse, net boven teams uit Amstelveen, Gouda en Wychen. 

Zoals met ieder team hoopt Flevo Musketiers de tweede competitiehelft sterker af te sluiten dan de eerste. Dat is een belangrijk bewijs dat de jeugdopleiding het beter doet dan de andere clubs in de competitie. Uiteindelijk hoopt de club dat er één of enkele spelers afgeleverd kunnen worden bij de gevestigde eredivisieploegen in de hogere leeftijden. Daar kunnen ze meer dan 10 uur per week trainen in combinatie met de middelbare schoolopleiding. Dat kan in Lelystad niet worden geboden, zodat een speler genoodzaakt is om buiten Flevoland zijn ambities na te streven.

Brede basis 

Ook wil men wil brede basis overhouden om ook de eigen spelers een uitdagend niveau te kunnen bieden. Daarom is opleiden in de breedte van de club belangrijk. Het is ieder jaar weer een uitdaging om genoeg enthousiaste trainers te vinden om alle teams te kunnen helpen beter te worden in het spelletje. Flevo Musketiers kan dan ook altijd extra mensen gebruiken die mee bouwen aan het spelplezier van onze spelers. Of dat nu op landelijk niveau of op een recreatief niveau is.

De U12-1 start het jaar op zaterdag 12 januari met een uitwedstrijd in Weert.