Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Oldtimer

Stel, je auto is aan vervanging of een grote opknapbeurt toe. Je denkt na over wat je moet doen - een nieuwe kopen of hem laten reviseren zodat-ie er weer een hele poos tegen kan.

Je hebt al flink wat gespaard, maar net niet genoeg voor een nieuwe. Je besluit daarom je auto in de garage aan te laten pakken. Met een blij gemoed, want je bewaart goede herinneringen aan de auto.

De auto staat wel een poosje in de garage, dus je besluit een huurauto te nemen. Dat kost wel wat, maar al met al ben je toch nog goedkoper uit dan als je een nieuwe auto zou aanschaffen. Maar dan komt er iemand die zegt een beter idee te hebben. Je moet je oude auto verkopen. Hij begint al aardig op een oldtimer te lijken en er zijn vast liefhebbers die er een behoorlijke prijs voor willen geven.

De voordelen zijn helder: je hoeft geen huurauto te nemen en als je een nieuwe auto koopt heb je geen extra onderhoudskosten meer. Al met al is het goedkoper dan je eerdere plan. Eind goed al goed en nog geld over op je spaarrekening.

Een logisch verhaal, zult u zeggen. Niet in de gemeente Dronten. Daar heeft de raad besloten het gemeentehuis te renoveren voor twintig miljoen euro en omdat er dan tijdelijke huisvesting nodig is komt daar nog ruinm vier miljoen bij.

Een Dronter vastgoedondernemer ging over dit nieuws in gesprek met de verantwoordelijk wethouder en rekende hem voor dat het gemeentehuis goed te verkopen is - om op die plek appartementen te bouwen. De voordelen zijn in de ogen van de ondernemer helder: je bespaart de vier miljoen van de tijdelijke huisvesting zodat nieuwbouw uiteindelijk goedkoper is. Maar wat zegt de wethouder? We moeten nog wel met meerdere voorstellen komen, maar het besluit van renovatie staat vast.

Dat is toch vreemd? Hoezo staat renovatie al vast? Waarom niet het voorstel van de ondernemer serieus meenemen? Begrijp me goed, ik kan niet direct een betere plek voor het gemeentehuis bedenken dan waar het nu staat, maar als nieuwbouw elders goedkoper is moet je dat toch serieus onderzoeken. Neem het mee in een nieuw voorstel en laat de raad zich er over uitspreken. Het gaat wel om veel geld wat van ons allemaal is.