Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

De feestdagen

In onze samenleving beleeft iedereen de feestdagen op zijn of haar manier. Er zijn mensen niet aan kerst doen en mensen die de jaarwisseling op een ander tijdstip vieren.

Ook de manier waaróp we de feestdagen vieren is verschillend, ingegeven door cultuur, achtergrond en opvoeding. Voorop staat wat mij betreft dat iedereen daar - gelukkig - vrij in is, al merk ik wel dat we anno 2018 onderhand alles ter discussie stellen. Niets lijkt meer heilig, waarbij er steeds meer betutteld wordt. Soms onder het mom van discriminatie of je gekwetst voelen vanuit een persoonlijke waarneming, soms omdat mensen elkaar steeds meer hun eigen mening lijken op te dringen en anderen geen ruimte laten.

Neem de Zwarte Pietendiscussie of die over vuurwerk. Er is zelfs discussie over het feit dat het AH-blad ‘Allerhande’ vleesgerechten negeert en sturend recepten publiceert. De term kerstmarkt wordt vermeden; we noemen het wintermarkt om mensen maar niet tegen het hoofd te stoten.

Er is natuurlijk altijd een reden om iets ter discussie te stellen. Een mooi voorbeeld is verbranden van kerstbomen. Dat zou milieubelastend zijn. Dus zetten we een zwaar ronkende diesel verslindende trekker voor een versnipperaar.

In Kampen probeert de gemeente het carbid schieten onder controle te krijgen omdat het overlast bezorgt. Zo is niets meer zeker.

Toch is er voor mij de komende dagen wel het persoonlijke houvast van de ware boodschap van kerst. Die geldt in principe voor iedereen, of je nou wel of niet gelooft. We leven allemaal op dezelfde aarde, waar we allemaal zuinig op moeten zijn. Iedereen wil in vrede en goede gezondheid door het leven gaan, al dan niet geïnspireerd door welke geloofsovertuiging dan ook. Wanneer je dat elkaar en jezelf toewenst - niet alleen de komende tijd, maar elke dag - kunnen we elke discussie aan.

Fijne feestdagen.