'Samen laagdrempelig sporten'

Swifterbant - In de Koraalstraat in Swifterbant kunnen mensen met een verstandelijke beperking onder begeleiding wonen. Ze hebben er hun eigen appartement en bereiden zich, met hulp van de woonbegeleiders, voor op het zelfstandig huren van een kamer, appartement of huisje. Een van de dingen waar aandacht aan wordt besteed is gezond eten en bewegen.

Mini-sportschool

Dit bewegen kunnen ze onder andere doen in hun nieuwe mini-sportschool. Sinds december kunnen de cliënten van ’s Heerenloo voor slechts vijf euro per maand gebruik maken van een eigen sportschool. ‘Het is een omgebouwd appartement met een loopband, fiets, boxzak en krachtstation. We konden deze apparatuur aanschaffen dankzij Het Beste Idee van Dronten’, vertelt woonbegeleider Isa Hammers.

‘Veel van onze cliënten willen wel sporten, maar kunnen in Swifterbant nergens terecht. Goedkope sportscholen zitten in Dronten en Lelystad en dat is met het openbaar vervoer een hele onderneming. Vandaar ons idee om een eigen sportschooltje te starten’, legt woonbegeleider Bart Dekker uit.

Klein maar fijn

‘Onze sportschool is klein maar fijn. De belangrijkste apparatuur is aanwezig en is gemakkelijk bereikbaar voor onze cliënten. Naast het feit dat bewegen gezond is, heeft het ook een sociale functie. Het is mogelijk om samen met een vriend, vriendin, buurman of buurvrouw te sporten’, zegt hij.

Bobby is blij met de sportgelegenheid. ‘Sporten is niet alleen goed voor je, je wordt er ook blij van. Krachtsport vind ik het leukst, maar ik heb nog wel wat begeleiding nodig. Dit kan ik gelukkig krijgen van de woonbegeleiders.’

Lichamelijke klachten

René vertelt dat hij heel erg met zijn leefstijl bezig is. ‘Ik was te zwaar en had veel lichamelijke klachten. Door gezonder te eten en te sporten ben ik al 17 kilo afgevallen. Er mag nog wat af, dus ik ben blij dat ik nu zo dichtbij terecht kan om te sporten.’

Spiegelwand

De mini-sportschool is bijna af. ‘Er moet alleen nog een spiegelwand komen bij het krachtstation. Zo kan je goed zien of je de oefeningen goed uitvoert. We zijn blij met het eindresultaat en vinden het leuk dat onze cliënten zo enthousiast zijn’, vertelt Isa Hammers.

‘s Heerenloo is een van de winnaars van Het beste idee van Dronten. Kijk op www.dronten.nl voor meer informatie.