St Jansdal investeert in ziekenhuis Lelystad

Lelystad - Ziekenhuis St Jansdal gaat in de ziekenhuisvoorziening in Lelystad de huidige beeldvormende apparatuur vervangen door een moderne MRI en CT. Dit betekent dat er nog betere beelden van het menselijk lichaam kunnen worden gemaakt en op een snellere manier.

'De patiënten zijn door deze investering verzekerd van de beste diagnostiek, wat een nauwkeurige diagnose en preciezere behandeling mogelijk maakt', aldus een woordvoerder van St Jansdal.

Overeenkomst met Siemens

Alle apparatuur voor de medische beeldvorming wordt, net zoals in Harderwijk, geleverd door Siemens Healthineers. St Jansdal en Siemens Healthineers tekenden hiervoor een 12-jarige overeenkomst voor de uitbreiding en verbouwing van de diagnostische beeldvorming. De samenwerking richt zich niet alleen op levering van moderne radiodiagnostische apparatuur, maar ook op onderhoud, service en innovatie. Dit geldt voor zowel het ziekenhuis in Harderwijk als in Lelystad.

Het vervangingsproces in Lelystad begint direct bij de doorstart in maart 2019. De ingebruikname volgt enkele weken later.

Patiëntenportaal

Ook investeert het St Jansdal daar in ICT door het elektronisch patiëntendossier van EPIC in gebruik te nemen. In Harderwijk werkt het ziekenhuis hier al mee sinds 2016. Patiënten van St Jansdal in Lelystad krijgen hiermee de beschikking over MijnStJansdal. Een patiëntenportaal waarmee patiënten hun medisch dossier thuis kunnen inzien.

Noodzakelijke aanpassingen

Tenslotte worden er enkele noodzakelijke aanpassingen aan het gebouw aan de Ziekenhuisweg in Lelystad gedaan. Voor St Jansdal in Harderwijk betekent het concreet dat er een tweede MRI wordt geplaatst, er een nieuwe interventie-hartkatherisatiekamer wordt gerealiseerd en er een state-of-the-art PET/CT-scanner gaat komen. Patiënten hoeven daardoor niet meer uit te wijken naar andere ziekenhuizen voor complexere beeldvorming, zoals onderzoek naar hart- en vaatziekten en kanker.

Om de mogelijkheden voor diagnostische beeldvorming te kunnen uitbreiden en vervangen, is het noodzakelijk om de afdeling Radiologie in Harderwijk te verbouwen. Vermoedelijk start de bouw in het voorjaar van 2019 en is deze in de zomer klaar. Naast de afdeling Radiologie wordt in Harderwijk de poliklinische ok, intensive care en CCU gerenoveerd.