Albert Heijn eerste dementievriendelijke winkel van Dronten

Dronten - Albert Heijn aan de Kop van het Ruim 1 is de eerste winkel in Dronten met het predikaat ‘dementievriendelijk’. Wethouder Irene Korting plakte dinsdag symbolisch de sticker op de deur.

Veel ouderen over de vloer

Supermarktmanager Theo Kalsbeek twijfelde geen moment toen vanuit de organisatie werd gevraagd wie er dementievriendelijk winkel wilde worden. ‘We krijgen dagelijks veel ouderen over de vloer en we merken dat het voor een heel aantal van hen niet meevalt om zelfstandig boodschappen te doen’, aldus Theo.

André van der Velde van de Stichting Alzheimer Nederland bevestigt dat: ‘Van 580 Drontenaren is bekend dat zij lijden aan Alzheimer en dat aantal zal over een aantal jaren verdubbeld zijn.’

Training medewerkers

Nadat een aantal medewerkers de training had gevolgd werden er certificaten overhandigd en werd de winkel dementievriendelijk genoemd. Voor Theo was dat echter niet genoeg. ‘Je kunt niet dementievriendelijk zijn als slechts een aantal medewerkers de training heeft gevolgd.’ Vandaar dat hij al zijn 125 medewerkers de training heeft laten volgen.

Anonieme test

Maar ook dàt vond Kalsbeek nog geen bewijs voor dementievriendelijkheid. Dus belde hij naar de Stichting Alzheimer Nederland met het verzoek om de dementievriendelijkheid onaangekondigd en anoniem te komen testen.

Dat is gebeurd. Op vier verschillende momenten en door verschillende personen is gekeken in hoeverre de winkel de claim kon waarmaken. Van der Velde: ‘We waren onder de indruk van de opmerkzaamheid en de welwillendheid om te helpen. Deze winkel is met vlag en wimpel geslaagd! We hopen dat er nog veel winkels zullen volgen’.

www.alzheimer-nederland.nl