Stationsplein
Door Kees Bakker

Lastige puzzel

Met de opening van Lelystad Airport in het verschiet, wordt het toch nog spannend. De Europese Commissie is het niet eens met de maatregelen die Nederland had verzonnen aangaande de verdeling van het vliegverkeer. Lelystad Airport is tenslotte ontwikkeld als overloopluchthaven voor Schiphol en niet als luchthaven waar autonoom groei van vliegverkeer kan plaatsvinden.

Nu weten we in de wereld van vandaag dat Europa over een aantal dingen gaat die je als land liever zelf wilt regelen. Daar is verder niet zoveel aan te doen. Maar het stelt minister Cora van Nieuwenhuizen wel voor een probleem. Want als je Lelystad Airport ook openstelt voor vliegtuigmaatschappijen die nu nog niet op Schiphol vliegen, creëer je toch een hele andere luchthaven dan de bedoeling was. En je lost er geen probleem mee op voor Schiphol, wat toch ook de bedoeling was van Lelystad Airport.

Het stelt de Tweede Kamer ook voor een probleem. Want als je vasthoudt aan wat de bedoeling was en nu zwicht voor het harde tegengeluid van een minderheid die tegen Lelystad Airport is, gooi je een reeds gedane miljoeneninvestering weg. Maar, nog erger, je laat zien dat je als landelijke politiek twintig jaar bezig kan zijn met de ontwikkeling van iets, om het vervolgens niet waar te kunnen maken. En je houdt een gebied dat nog volop in ontwikkeling is en dat de werkgelegenheid hard nodig heeft twintig jaar lang een worst voor, om ‘m net voor die kan happen weg te halen en te roepen ‘Gefopt!’. De geloofwaardigheid van het Rijk en de politiek staan op het spel in een puzzel die verdomd niet makkelijk is. Benieuwd hoe ze daar uit gaan komen.

Lees ook: Minister gaat niet tornen aan afspraken over Lelystad Airport