Kinderboek 'Onder Water' staat vol met leuke Flevoland-feitjes

Lelystad - Het woensdag verschenen kinderboek 'Onder Water' staat vol met leuke Flevoland-feitjes, prachtige illustraties en poëzie. Het eerste exemplaar werd in de bibliotheek in Lelystad uitgereikt aan de Flevolandse gedeputeerde Michiel Rijsberman. Het publiek bestond uit kinderen van basisschool De Poolster.

Alle scholen, die hebben ingetekend, kunnen ook hun exemplaren ophalen in één van de Flevolandse bibliotheken om mee te geven aan hun leerlingen van groep 6. De uitgave van het boek is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Flevoland.

100 jaar Zuiderzeewet

Het kinderboek ‘Onder Water’ is een idee van Theatergezelschap BonteHond, FleCK en Bibliotheeknetwerk Flevoland in het kader van de viering van 100 jaar Zuiderzeewet. Elke gemeente uit de provincie komt voor in het boek.

Regisseur Judith Faas, schrijver Sanne Schuhmacher en illustrator Gert-Jan Oosting bedachten voor het kinderboek samen een nieuw verhaal. 'Het idee ontstond omdat er behoefte was aan een kinderboek over Flevoland. Bovendien vieren we dit jaar 100 jaar Zuiderzeewet. BonteHond had al een theatervoorstelling gemaakt voor basisscholen. Deze ideeën vielen mooi samen en zo werd bedacht om deze voorstelling te bewerken tot een boek. Hoe leuk zou het zijn om de groepen 6 het boek aan te bieden als kerstcadeautje?' vertelt Judith Faas enthousiast.

Iets om trots op te zijn

De presentatie zelf was geslaagd. 'Zo stoer dat de kinderen durfden te gaan staan en meededen met de voorstelling!' zegt Faas. 'De voorstelling en ook het boek hebben wel te maken met 100 jaar Zuiderzeewet, maar toch is dat stiekem niet waar het echt over gaat', legt ze uit. 'Dat was meer de aanleiding. De verhaallijn draait veel meer om identiteit en de verschillen tussen trots en opscheppen. De kinderen trots maken op waar ze vandaan komen, want daar mag je best trots op zijn!'

Sanne Schuhmacher, de schrijver van het boek en de voorstelling, is het daar helemaal mee eens: 'Als het beeld van een plek waar je vandaan komt lelijk is, tast dat je zelfvertrouwen en je zelfbeeld aan. Het is dus erg belangrijk dat je je trots kunt voelen op waar je vandaan komt'.

Voorstelling 'Onder Water'

De theatervoorstelling 'Onder Water' maakte BonteHond speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar. De voorstelling reisde afgelopen jaar langs Flevolandse scholen en bibliotheken.

Op vertoon van het boek kunnen kinderen gratis naar de extra voorstelling die op 4 januari wordt gespeeld bij BonteHond in creatieve broedplaats De Voetnoot (Stadhuisplein, Almere). Meer info en aanmelden via kidd@bontehond.net