'Ieder kind verdient een warme, kansrijke start'

Dronten - Volgens de Kinderombudsman leeft één op de tien kinderen in armoede. Dit is ook in Dronten het geval. Voor gezinnen met kinderen van nul tot twaalf jaar die met moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen is er het samenwerkingsproject ‘Een Warme Kansrijke Start.’

‘Ieder kind verdient namelijk een warme, kansrijke start’, zeggen Gerda Bokdam (trajectbegeleider van jeugdgezondheidszorg Icare), Jany Visser (vrijwilliger van Een Warme Kansrijke Start) en Wim Lanphen (secretaris van Burgers in de Knel).

‘Ons doel is om gezinnen deze goede start te geven. Soms zit het hem in het bieden van luiers, hen helpen aan handdoeken, flesjes, voeding of bijvoorbeeld een bedje. Maar we ondersteunen hen ook naar de juiste vorm van hulpverlening. We brengen de formele en informele zorg samen om burgers in de knel te ondersteunen’, legt Jany uit.

Verborgen armoede

‘We richten ons niet alleen op mensen die met een bijstandsuitkering thuis zitten, maar ook op verborgen armoede. Dit zijn de tweeverdieners die het financieel zwaar hebben of ZZP’ers die nèt teveel verdienen om aanspraak te maken op hulp en daardoor vaak buiten de boot vallen’, verduidelijkt Wim.

Vroegsignalering

‘Vroegsignalering is belangrijk’, zegt Gerda. ‘Hiermee kunnen we voorkomen dat kinderen zich minder goed ontwikkelen, problemen krijgen met hechting of in een sociaal isolement terecht komen. Een Warme Kansrijke Start werkt daarom nauw samen met onder andere verloskundigen en kraamverzorgenden, maar ook Vluchtelingenwerk Nederland, Huis voor Taal, GGD Flevoland, Icare jeugdgezondheidszorg, It’s, Diaconaal overleg Dronten en de voedselbank.’

Gesprek thuis

Hoe werkt het? Gezinnen die in de knel zitten, kunnen zich aanmelden via jgzdronten@icare.nl of www.indeknel.nu of de verloskundige, kraamverzorgende of jeugdverpleegkundige. Het gezin wordt gebeld om een afspraak te maken voor een gesprek thuis, waar wordt gekeken welke hulp nodig is. Dit kan een luisterend oor zijn, hulp bij het verbreden van het netwerk, een verwijzing naar de voedselbank of andere initiatieven of een donatie van noodzakelijke baby- of kinderspullen. ‘We proberen mensen een warme douche te geven, in plaats van een koude digitale douche. Want de mensen moeten al zoveel formulieren invullen’, zegt Wim.

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Netwerk Burgers in de knel

Een Warme Kansrijke Start is ontstaan vanuit het netwerk Burgers in de knel. ‘Gezinnen met financiële problemen of een laag inkomen zijn lang niet altijd goed voorbereid op de komst van een baby. Het komt ècht voor dat er een kindje op komst is en dat vader en moeder geen geld hebben voor een bedje, rompertjes of flesjes. Sommigen van hen zijn al in beeld bij professionele hulpverleners of initiatieven van vrijwilligers, maar op de een of andere manier komt het nog te vaak voor dat er langs elkaar heen gewerkt wordt’, leggen ze uit. Een Warme Kansrijke Start is mede een samenwerkingsproject waarbij de formele en informele zorg met elkaar worden verbonden.

Inmiddels 15 gezinnen geholpen

Met het geld van Het Beste Idee Van Dronten kunnen de vrijwilligers van Een Warme Kansrijke Start onder andere luiers, aankleedkussens, tweedehands bedjes, lakens en andere spullen kopen. Ook wordt de donatie gebruikt voor promotiemateriaal. ‘We zijn in mei gestart en hebben inmiddels 15 gezinnen geholpen. Nu we goed op elkaar ingespeeld zijn en weten waar de meeste vraag naar is, kunnen we ons initiatief nog meer onder de aandacht te brengen van mensen.’

Ben je zwanger of net bevallen en red je het niet om je kindje te geven wat het nodig heeft? Is er geen geld voor kleding, luiers, voeding, wieg of een kinderwagen? Vraag om meer informatie bij uw verloskundige, kraamververzorgende of jeugdverpleegkundige. Meer informatie en een aanmeldformulier is ook te vinden op: www.indeknel.nu of door te mailen naar jgzdronten@icare.nl

Een warme kansrijke start is een van de winnaars van Het beste idee van Dronten. Heb jij een goed idee om mensen te helpen die het financieel moeilijk hebben? Stuur jouw idee voor 16 december toe en maak kans op een éénmalige subsidie.

Kijk op www.dronten.nl voor meer informatie.