Chagrijn over komst tankstation naar Stadshart

Lelystad - De InwonersPartij Lelystad is op z’n zachtst gezegd niet blij met de komst van een tankstation naar de Stationsweg 51, op de plek waar eerder takstation Van Olst zat, nabij de parkeergarage bij de Jumbo.

Er is meer chagrijn daarover in de gemeenteraad, en dat wordt mede veroorzaakt door het feit dat de gemeente de ontwikkeling niet tegen kan houden.

Eerder heeft de gemeente veel moeite gedaan het tankstation daar weg te krijgen, omdat het niet meer paste in de ontwikkeling van het Stadshart. In 2008, toen dat gebeurd was, is er een nieuwe beleidsnotitie ‘Tankstations’ geschreven, waarin de gemeente vastlegde dat tankstations binnen de bebouwde kom geen gewenste ontwikkeling zijn.

In strijd

De aanvraag voor het tankstation is echter niet in strijd met geldende wet- en regelgeving in het gebied en formeel heeft de gemeente dan geen grond om een aanvraag te weigeren. Ook de beleidsnotitie verandert daar niets aan, want bij een rechter zal andere regelgeving, zoals het bestemmingsplan, zwaarder wegen.

De InwonersPartij is daar niet over te spreken, zo bleek dinsdag. ‘Wat is dan de waarde van een beleidsnotitie? Waarom hebben we dan zoveel moeite gedaan Van Olst daar weg te krijgen?’ vroeg Luc Baaten zich af. ‘We nemen het de ondernemer (Tango wil daar een tankstation bouwen, red.) zeer kwalijk dat hij gebruik maakt van een onbedoelde situatie.’ De InwonersPartij deed dinsdag zelfs een oproep aan de ondernemer ‘dit niet te doen!’

Oproep

Of dat indruk heeft gemaakt, zal de tijd leren, maar vooralsnog staat niets de ondernemer in de weg op het benoemde perceel een tankstation te beginnen.