Biograaf Hans Gruijters onthult verhaal over oud-burgemeester op MultiTouch Table

Lelystad - Rogier Verkroost, die een biografie schreef over Hans Gruijters, heeft vrijdagmiddag in de bibliotheek in Lelystad een verhaal over de oud-burgemeester van Lelystad onthuld op de MultiTouch Table.

Dit verhaal kwam in samenwerking met Verkroost tot stand. Van de schrijver verscheen in november de biografie 'Hans Gruijters, een dwarse democraat'. Dit boek gaat over de totale levensloop van de man die van 1980 tot 1996 de allereerste burgemeester van Lelystad was.

Verkroost gaf in de bibliotheek een lezing die in het teken stond van de geschiedenis van de stad en de rol van Hans Gruijters (1931-2005) daarin. Gruijters werd in 1980 burgemeester van Lelystad, een buitengewoon moeilijke periode. De stad had te kampen met een slecht imago, hoge criminaliteit en een structureel financieel tekort. Eind jaren tachtig was Gruijters betrokken bij een saneringsplan vanuit de landelijke politiek, waarna het tij zich langzaam keerde. Ook maakte hij de bouw van de Batavia in Lelystad mogelijk.