Robert Morris, maker van het Observatorium, is overleden

Lelytad - De Amerikaanse kunstenaar Robert Morris is op 28 november overleden. Morris (1931-2018) was theoreticus, criticus, beeldhouwer, choreograaf en maker van land art. Eén van zijn bekendste werken ligt tussen Lelystad en Swifterbant en wordt beheerd door Het Flevo-landschap.

Het is het zogenaamde Observatorium, een grote, cirkelvormige zonnewijzer die doet denken aan steencirkels uit de oudheid. Het is het eerste land art kunstwerk van Flevoland.

Het Observatorium werd in 1971 gemaakt voor de tentoonstelling ‘Sonsbeek buiten de Perken’. Het land art kunstwerk stond toen tussen Santpoort en Velzen en is in 1977 opnieuw opgebouwd in Flevoland. Het Observatorium is bij velen bekend als het fraaie decor van het jaarlijkse Festival Sunsation.

Morris behoorde tot de abstracte kunststroming minimal art. In de jaren zestig bestormde hij de kunstwereld met rechthoekige sculpturen, gemaakt van industriële materialen als staal, glas of hout. Hoewel de minimalisten zich nooit als hechte groep presenteerden, hadden ze grote invloed op de naoorlogse beeldhouwkunst. Morris is 87 jaar geworden en bleef tot aan zijn overlijden actief als kunstenaar.

Lees hier het artikel dat het NRC onlangs over Robert Morris publiceerde.