'De meest bijzondere avond van het jaar'

Dronten - Het begon in Amerika in 1997 als World Wide Candle Lighting, maar inmiddels worden er wereldwijd op elke tweede zondag van december om 19.00 uur kaarsen gebrand voor overleden kinderen. Ook in Dronten.

Vanwege de verschillende tijdzones worden er op 9 december, elk uur, ergens op de wereld kaarsen aangestoken om kinderen te herdenken. De wereld wordt zo letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben.

Troostend

Op zondag 9 december houdt Stichting Wereldlichtjesdag Dronten voor de vijfde keer een bijeenkomst op begraafplaats De Wissel. Dit doet de organisatie in samenwerking met gemeente Dronten. Voor Karin Hofstede, voorzitter van de stichting, is dit de meest bijzondere avond van het jaar: ‘De sfeer is verdrietig, maar tegelijkertijd ook troostend.’

Namen worden genoemd

In Dronten worden naast het branden van kaarsen ook namen genoemd van de overleden kinderen. Tijdens de eerste bijeenkomst in 2013 werden er ongeveer 20 namen genoemd. Vorig jaar waren dit er 60. ‘Ik word er elke keer weer stil en koud van, want dat zijn 60 kinderen die niet verder konden leven’, zegt ze. Na het noemen van de namen is het mogelijk om een kaarsje naar het graf te brengen. Voor de nabestaanden van kinderen die geen graf op de begraafplaats hebben, is er sinds kort een monument, het Monument voor het overleden kind. ‘Het is een ongelooflijk mooie plek geworden.’

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Volwassen kinderen worden ook herdacht

Karin is ieder jaar onder de indruk van hoeveel ouders steun uit de avond halen. ‘De naam van hun kind wordt bijna nooit meer genoemd. Als dit tijdens Wereldlichtjesdag wel gebeurt, hebben ouders vaak het gevoel dat hun kind weer even bij hen is. Dat geldt ook voor de “oudere kinderen”. Er worden namelijk ook volwassen kinderen herdacht.’

Gedicht

Wereldlichtjesdag wordt georganiseerd voor ouders, familieleden, leerkrachten of vrienden van kinderen die zijn overleden. Dit jaar verzorgt wethouder Ton van Amerongen het openingswoord. Daarnaast zal iemand een gedicht voordragen, vertelt een moeder over haar overleden dochter en wordt het lied ‘Precious child’ gezongen door Bob Boevé. Ook zal de Swifterbantse Brassband Amor Musae optreden.

Monument voor het overleden kind

Wereldlichtjesdag op begraafplaats De Wissel vindt plaats op zondag 9 december bij het Monument voor het overleden kind. De inloop is vanaf 18.30 uur en de herdenking start om 18.45 uur. Na afloop is er nog een samenzijn om ervaringen te delen en iets te drinken.

Als u de naam van een overleden kind wilt laten noemen, is het fijn als u zich aanmeldt via de website: www.wereldlichtjesdagindronten.nl.