'Ieder kind verdient een cadeautje'

Dronten - Het is woensdag 5 december. Een dag waarop Sinterklaas bij vele gezinnen langskomt met cadeautjes. ‘Het is niet vanzelfsprekend dat ieder kind een cadeautje krijgt. Vooral voor gezinnen met weinig geld is december een extra dure maand. Een groot aantal van hen kan terecht bij Speelgoedbank Dronten’, vertelt voorzitter en initiatiefnemer Suzanne Stoop.

Het motto van de speelgoedbank is ‘Omdat ieder kind een cadeautje verdient’. Zomaar, op zijn of haar verjaardag, bij bijzondere gelegenheden zoals een goed rapport of afzwemmen, en natuurlijk met Sinterklaas. De afgelopen weken konden ouders die klant zijn van de voedselbank speciaal voor pakjesavond en schoencadeautjes winkelen bij de speelgoedbank.

Donatie

Dankzij de donatie van Het Beste Idee van Dronten konden de vrijwilligers van de speelgoedbank dit najaar shoppen bij Intertoys. ‘We deden de aanvraag omdat we doorgaans veel leuk en bruikbaar speelgoed krijgen voor jonge kinderen. Speelgoed voor jongens en meisje van 9 tot 12 wordt minder vaak gedoneerd door gezinnen. Dit komt waarschijnlijk doordat kinderen hier langer mee spelen.’

‘Met het geld van Het Beste Idee van Dronten èn een bijdrage van serviceclub Innerwheel hebben we prachtige cadeaus kunnen kopen. Lego Friends, Lego City, Technisch Lego educatieve spelletjes, gezelschapsspelletjes voor het hele gezin, poppen, leren voetballen, skateboards… je kunt het zo gek niet bedenken. We hebben een fantastische voorraad (die we ook na Sinterklaas nog kunnen gebruiken) opgebouwd’, vertelt ze enthousiast.

Dankbaar en blij

‘Ouders en kinderen die hier speelgoed mogen uitzoeken zijn vaak dankbaar en blij. We proberen onze ruimte ook echt als een winkel in te richten. Het nieuwe speelgoed zit in de verpakking en gebruikte spullen zijn heel en schoon.’

‘Mensen met weinig geld hebben een hoog risico om in een sociaal isolement terecht te komen’, zegt Suzanne. ‘Hoevaak komt het voor dat kinderen uit arme gezinnen niet worden uitgenodigd op verjaardagsfeestjes… en als ze wel worden uitgenodigd dat ze op het laatste moment afzegggen. Bij ons kunnen ze ook terecht voor cadeautjes om weg te geven en hoe leuk is het dat een kind op school kan vertellen dat Sint hem of haar ook een mooi cadeau heeft gegeven? Ze kunnen meedoen en horen erbij… net zoals iedereen.’

Gestart in 2011

Suzanne Stoop begon met Speelgoedbank Dronten in 2011. Al snel werd zoveel speelgoed gedoneerd dat ze op zoek ging naar een grotere ruimte. De speelgoedbank richt zich op kinderen van klanten van de voedselbank en gezinnen die bij de gemeente bekend zijn omdat ze een bijstandsuitkering ontvangen.

Speelgoedbank Dronten is een van de winnaars van Het beste idee van Dronten. Heb jij een goed idee om mensen te helpen die het financieel moeilijk hebben? Stuur jouw idee voor 16 december toe en maak kans op een éénmalige subsidie. Kijk op www.dronten.nl voor meer informatie.

Kijk hier voor meer informatie over Speelgoedbank Dronten.