Stationsplein
Door Kees Bakker

Wijs besluit

Dronten - Het besluit van de gemeenteraad om even de tijd te nemen voor de plannen voor de renovatie en verbouwing van het gemeentehuis, is een wijs besluit. En het is bijzonder dat het besluit unaniem is genomen.

Want de collegepartijen hadden het besluit er doorheen kunnen jassen. Dan zou er ruim 24 miljoen euro gereserveerd zijn voor de plannen: een kleine 21 miljoen voor de verbouwing en zo’n vier miljoen voor de tijdelijke huisvestingskosten. Maar nadat een minderheid in de gemeenteraad donderdag klaagde over dat het allemaal wel erg snel ging dit besluit en dat ruim 24 miljoen euro wel erg veel geld is, zeker als er niets te kiezen valt, was wethouder Jaap Oosterveld de eerste die luisterde naar die bezwaren.

Hij zei dan ook te kunnen leven met de vraag van GroenLinks om binnen drie maanden een aantal alternatieven door te rekenen, waarbij de gemeenteraad niet alleen kan zien waar het geld aan uitgegeven wordt, maar men ook kan besluiten het bij het één of ander een tandje minder te doen en zo op minder dan ruim 24 miljoen euro uit te komen. En toen Oosterveld dat aangaf, ging de hele gemeenteraad mee met het voorstel van GroenLinks. Dat was mooi om te zien. Vroeger ging dat wel eens anders in Dronten, dan deden de coalitiepartijen nog wel eens aan machtspolitiek.

Nu heb ik begrepen dat men ook best even de tijd kan nemen. Anders zou het zijn als de gemeenteraad besloten had het huidige gemeentehuis te slopen en er een nieuwe voor te laten bouwen. Niet alleen stijgen de bouwkosten met de dag, in de bouw treedt ook schaarste op aan vakmensen. Dan zou het maar de vraag zijn geweest of men met een vertraging van drie maanden het huidige beoogde budget wel kon bewaren, of dat het alsnog nog meer geld ging kosten.

Dat er op social media veel weerstand is tegen de verbouwing, is logisch. De gemeenteraad wil dat de inwoners nog eens goed uitgelegd wordt dat de verbouwing echt nodig is en dat alle inwoners er straks van profiteren. Dat lijkt me een goede zaak, maar weerstand zal er blijven. Want als je je niet verdiept in de zaak, kun je blijven roepen dat elke cent die aan het gemeentehuis besteed wordt beter uitgegeven kan worden aan het ziekenhuis, de bejaardenzorg of gehandicapten. Dat er in het gemeentehuis ook mensen werken, en dat die ook recht hebben op goede werkomstandigheden, wordt dan makkelijk vergeten.

Lees ook: Raad Dronten besluit over drie maanden over invulling renovatie van het gemeentehuis