Stationsplein
Door Kees Bakker

Strijd

Lelystad - In Lelystad heb je een aantal zekerheden. Eén daarvan is dat als er in een buurtwinkelcentrum een supermarkt gaat uitbreiden, het Stadshart het daar niet mee eens is. Recentelijk ging het daarbij nog niet eens om een uitbreiding van een supermarkt, maar de uitbreiding van een parkeerterrein.

Raven Hengelsport is vanuit De Tjalk verhuisd naar Palazzo en de Lidl heeft het pand overgenomen, om het te slopen en er parkeerplaatsen van te maken. Op termijn zou de supermarkt dan ook kunnen uitbreiden.

Natuurlijk zijn de ondernemers in het Stadshart niet blij. Natuurlijk vinden ze het oneerlijk, omdat je in het Stadshart moet betalen voor het parkeren. Maar ja, de Lidl kun je het niet kwalijk nemen, en als men een pand koopt en daar een parkeerterrein van maakt, zie ik ook niet zo goed in of de gemeente dat kan tegenhouden, als men dat al zou moeten of willen doen.

Het Stadshart zou er meer bij gebaat zijn als daar ook een Lidl of een Aldi zou komen. Nu heeft het Stadshart enkel full servicesupermarkten en een discounter zou een waardevolle aanvulling zijn.

Het gevecht over betaald parkeren is een achterhoedegevecht, want voorlopig verdwijnt dat niet uit Lelystad. Des te verrassender dat Hart van Lelystad, de nieuwe ondernemersvereniging, enige tijd geleden in een brief aan de gemeenteraad zelfs pleitte voor een vorm van betaald parkeren. Natuurlijk, de tarieven zijn te hoog en nu de gemeente de tarieven overal gelijk wil trekken en dat voor een aantal parkeerterreinen een bescheiden tariefsverhoging betekent, is men ook tegen. Maar, meldde de nieuwe ondernemersvereniging, ‘Helemaal gratis is niet handig, dan heb je straks met het vliegveld alle stewardessen hier in de parkeergarages staan.’

Dat was voor het eerst dat een ondernemersvereniging pleitte voor betaald parkeren. Maar de brief van de vereniging aan de gemeenteraad is inmiddels aangepast en deze passsage is eruit verdwenen. De wens voor betaald parkeren was van korte duur.

Lees ook: Gemeente gaat praten met Hart van Lelystad over alternatieven voor verhoging parkeertarief