Martin Šimek interviewt Jan Terlouw in Agora Theater

Lelystad - Jan Terlouw is vrijdagavond te gast in het Agora Theater in Lelystad, waar hij geïnterviewd wordt door Martin Šimek.

Met een kraakhelder betoog wist Jan Terlouw in 2016 de kijkers van De Wereld Draait Door, en uiteindelijk heel Nederland, te raken. Over het gebrek aan vertrouwen, dat zorgt voor spanningen in de samenleving en een afnemend vertrouwen in de politiek. Bekijk het fragment terug in het filmpje hieronder.

Kinderboeken

Terlouw is bij het grote publiek vooral bekend van zijn kinderboeken, waar verschillende generaties kinderen groot mee zijn geworden. Want die boeken worden nog steeds gelezen en behoren tot het collectieve geheugen van veel volwassenen. Daarnaast is Terlouw lange tijd politiek actief geweest: eerst in de gemeenteraad van Utrecht, daarna van 1971 tot 1981 als Tweede Kamerlid voor D66 en uiteindelijk als minister van Economische Zaken en vicepremier in 1981 en 1982, in het tweede kabinet Van Agt.

‘Touwtje uit de deur’

Bij de ontmoeting bij Šimek vrijdag zal ongetwijfeld ook het ‘touwtje uit de deur’ aan de orde komen: het touwtje dat vroeger uit brievenbussen hing, zodat kinderen daarmee de deur open konden doen en makkelijk in- en uit konden lopen. Een fenomeen dat volledig verdwenen is, omdat het vertrouwen in de samenleving onderling weg is. Terlouw riep de politiek op daar weer in te investeren, in dat vertrouwen, en deed dat in een betoog dat een zeldzame combinatie bevatte: niet alleen was het kraakhelder, niet alleen was het emotioneel, maar het was ook nog eens rationeel. Is de politiek sindsdien veranderd? Ongetwijfeld één van de vragen die vrijdag aan de orde zal komen bij deze bijzondere ontmoeting.

Het interview van Martin Šimek met Jan Terlouw vindt vrijdag 7 december plaats in de Van Wijnen zaal in het Agora Theater. Aanvang 20.30 uur.

Kijk voor meer informatie op de website van het Agora Theater.