Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Een miljoentje meer of minder (deel 2)

Vorige week had ik het al over de renovatie van het Dronter gemeentehuis. Dit is niet de eerste grote renovatie van het gebouw.

Kortgeleden zijn verlichting en plafonds aangepast. Ook werden alle ramen vervangen door peperduur warmtewerend glas, waarvan nu dus blijkt dat dat geen oplossing bood.

Ruimtes verkleind

Rond 2000 vond een grote renovatie plaats. Waar de gemeente nu grote ruimtes wil, werden toen alle ruimtes verkleind om de ambtenaren in alle rust te laten werken. Het kan dus verkeren. Zalen waar fracties in vergaderden werden opgesplitst, terwijl de gemeente nu dus weer fractiekamers wil creëren. Het ging toen ook om miljoenen.

Kortste raadsvergadering ooit

Toen de boel werd gerenoveerd vergaderde de gemeenteraad in De Meerpaal en het Almere College - de toenmalige burgemeester Toine Gresel vestigde in dat schoolgebouw een record door de kortste raadsvergadering ooit te houden.

Er werden toen noodgebouwen achter het gemeentehuis geplaatst. Dat moet nu ook gebeuren - tegen hogere kosten.

Niet te trendy verbouwen

Betekent dat nu dat ik vind dat er niet gerenoveerd moet worden? Uiteraard niet! Alleen is het wel zaak dat niet te trendy wordt verbouwd. De gemeente moet niet meegaan in de hypes van nu; die zijn straks misschien weer achterhaald - het nieuwe werken van nu heeft over een paar jaar misschien wel plaatsgemaakt voor het nieuwe werken van dan. Het belangrijkste is dat de ambtenaren hun werk goed kunnen doen en in een goeie werkomgeving hun bijdrage leveren. Wij als burgers verwachten een doelmatig gemeentehuis, zonder franje maar met doelmatigheid.

Weloverwogen keuze

Hoe je het ook bekijkt, er is een hoop geld gemoeid met de renovatie en ik ben blij dat de raad meer tijd heeft genomen om straks een weloverwogen keuze maken. Ook mogen we verwachten dat de kosten niet uit de klauw lopen, zoals bij grote projecten vaak gebeurt, maar dat de gemeente zorgt dat het geen miljoentje meer wordt.

Lees hierover ook:

Raad Dronten besluit over drie maanden over invulling renovatie van het gemeentehuis

Een miljoentje meer of minder (deel 1)