Gemeente gaat praten met Hart van Lelystad over alternatieven voor verhoging parkeertarief

Lelystad – De gemeenteraad heeft dinsdag besloten de parkeertarieven in het Stadshart gelijk te trekken. Dat betekent nog niet dat het tarief overal 1,60 euro per uur wordt. Op voorstel van JongLelystad gaat de gemeente daarover eerst het gesprek aan met de ondernemersvereniging Hart van Lelystad.

Het principe staat wel: op alle terreinen en in alle parkeergarages in het Stadshart geldt straks één tarief. Dat hangt samen met het plan van de gemeente om parkeerterreinen in de open lucht, zoals bij het ABC-complex, te voorzien van een slagboom. Dat maakt het mogelijk dat bezoekers straks overal achteraf kunnen betalen voor de parkeertijd en dus niet meer betalen dan nodig is.

Gelijk tarief

Het gelijk trekken van het tarief betekent dat overal in het Stadshart na 1 april 1,60 euro per uur moet worden betaald. Voor een aantal parkeergarages betekent dat echter een verhoging met tien cent per uur. Gemiddeld betekent het dat het betaald parkeren iets duurder wordt voor de automobilist.

De nieuwe ondernemersvereniging Hart van Lelystad maakte daarom bezwaar tegen het plan. Het stak Gerard van der Meulen, voorzitter van de vereniging, dat er over de voorgestelde verhoging geen overleg met hen was gevoerd.

Alternatieven

JongLelystad trok zich dat bezwaar aan. ‘De ondernemersvereniging heeft aangegeven mee te willen denken over alternatieven voor een verhoging van het parkeertarief,’ verwoordde de partij in een voorstel. Daarom stelde men voor wel akkoord te gaan met de plannen, maar de wethouder ertoe uit te dagen de komende twee maanden het gesprek nog eens aan te gaan met Hart van Lelystad om te kijken of die alternatieven denkbaar en financieel haalbaar zijn,

Goede reden

Dat er over de plannen niet overlegd is met Hart van lelystad heeft een goede reden, legde parkeerwethouder Ed Rentenaar uit. De nieuwe ondernemersvereniging is weliswaar al sinds de zomer actief, als opvolger van de eerdere ondernemersvereniging Stichting Ondernemers Stadshart Lelystad, maar vertegenwoordigde toen nog een minimaal aantal ondernemers. Inmiddels zijn al zo’n 100 van de 170 ondernemers in het Stadshart bij Hart van Lelystad aangesloten.

Maar de parkeerplannen waren toen al klaar. En, zo zei Rentenaar, daarbij zijn allerlei alternatieven bekeken en doorgerekend, maar zijn er geen alternatieven voor de 1,60 euro per uur, tenzij de gemeente er veel geld bij legt.

Unaniem

Hij weet daarom ook niet of de gesprekken met Hart van Lelystad iets zullen opleveren, maar wil de uitdaging wel aan gaan. Als er dan een alternatief uitkomt, kan het tarief wellicht op de 1,50 euro per uur blijven staan. De gemeenteraad besluit namelijk in februari volgend jaar over de nieuwe tarieven voor betaald parkeren.

Jong Lelystad, dat haar voorstel voor een nieuw overleg mede indiende namens Lokaal Lelystad, Lelystads Belang, Denk en de PVV, zag haar voorstel uiteindelijk unaniem worden aangenomen.