Joulia (11) tekent voor Yvonne van Gennip Talent Fonds

Dronten - De 11-jarige Joulia uit Dronten begon kaarten te maken om haar tennislessen te kunnen betalen, maar daar bleef het niet bij. Ze kwam in contact met het Yvonne van Gennip Talent Fonds en ontwerpt nu tekeningen, waarmee ze 2.000 euro hoopt op te halen voor dit goede doel.

‘Als ik later een beroemde tennisser ben, dan wil ik andere mensen helpen’, vertelde Joulia aan haar moeder. Dat zei ze een keer toen ze samen naar school fietsten. Dan hebben ze vaak de leukste gesprekjes.

Yvonne van Gennip Talent Fonds

Vervolgens ging het in het Jeugdjournaal over het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Opgericht door de ex-schaatser om talenten te helpen hun doelen te verwezenlijken. ‘Ze vertelde dat zij was gezegend met ouders die geld hadden om haar sport te betalen. Maar dat dit niet voor alle kinderen geldt. Yvonne van Gennip zei ook dat geld niet belangrijk is om een grote sporter te worden’, vertelt Joulia.

‘Kom maar langs’

‘Ik heb een e-mail gestuurd, samen met mama. Ik dacht dat ze niet zou reageren, maar ik kreeg een mailtje: kom maar langs.’ En dat deed ze. ‘We mochten naar het Olympisch stadion in Amsterdam. Dat was echt vet’, zegt ze enthousiast. ‘Ik liet een paar kaarten zien en toen zei Yvonne: ‘Wow, verkoop jij die?’ We praatten verder en ik mocht voor het fonds gaan ontwerpen.’

Indruk gemaakt

Dat een meisje van 11 jaar zelfgemaakte kaarten verkoopt om haar sport te kunnen betalen, maakte indruk op de oud-topsporter. Ze verwacht van talenten die ze ondersteunt, dat ze zelf ook aan crowdfunding doen. Joulia doet dat uit zichzelf al: ze ontwerpt al 1,5 jaar kaarten en heeft daarvoor een Facebook-pagina in het leven geroepen, waar ze ook haar werk ook laat zien.

Libellen

Het jonge talent tekent vooral libellen. Die hebben een speciale betekenis voor haar, want die tekende ze altijd bij haar overgrootvader. Een klein papiertje is voor haar al genoeg om haar emoties te kunnen uiten. Ze was onlangs een van de jongste standhouders van de kunstmarkt in Dronten en verkocht daar haar kunstwerkjes.

Daarvan betaalt ze haar tennislessen, maar er gaat ook een deel naar het goede doel. Ze kwam op het idee toen haar moeder tijdelijk zonder werk kwam te zitten en haar tennislessen niet meer kon betalen. Joulia zag haar moeder vaak schilderen en die beschilderde stenen verkocht ze ook wel eens. ‘Dat kan ik ook’, dacht ze.

Tekeningen bestellen

En zo geschiedde. Maar toen ze daar een tijdje mee bezig was, vroeg ze zich af of ze een stichting kon oprichten om andere kinderen te helpen. Dat het zo zou uitpakken, had ze niet durven dromen. Mensen kunnen via de website van het Yvonne van Gennip Talent Fonds (zie link onderaan het artikel) tekeningen bestellen bij Joulia. Dat kan een libelle zijn of een onderwerp op verzoek. Op haar eigen Facebook-pagina staan prachtige voorbeelden. Het ontwerp kan digitaal worden toegestuurd of een originele per post. Dat hangt van de donatie af. De jonge kunstenaar vindt het heerlijk dat ze op deze manier allerlei dingen mag ontdekken op het kunstzinnige vlak.

Het Talentboek is ontwikkeld voor Nederlandse sporttalenten met de belofte, inzet en ambitie om professionele topsporters te worden. Joulia staat daar nu tussen met haar kunst om geld in te zamelen voor hen, maar het is ook nog steeds haar droom om proftennisser te worden.

https://sport.talentboek.nl/talenten-teams/tennis/joulia-tekent-voor-het-yvonne-van-gennip-talent.html

https://www.facebook.com/Joulis-Dragonflies