Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Een miljoentje meer of minder (deel 1)

Onlangs vroeg iemand me of ik wilde schrijven over de verbouwing van het gemeentehuis in Dronten - kosten: 24 miljoen euro inclusief tijdelijke huisvesting.

Zijn insteek is misschien anders dan de mijne, maar het is inderdaad veel geld - al lijkt de maatschappelijke reuring daarover duidelijk anders dan rond de verbouwing van De Meerpaal. Daar ontstond zelfs de huidige collegepartij Leefbaar Dronten - ik zie dat nu niet gebeuren. Toch wordt nu ongeveer eenzelfde bedrag besteed aan het gemeentehuis.

Frappant is misschien wel dat in de begin van de jaren tachtig het gemeentehuis twintig miljoen gulden heeft gekost - een bedrag dat nu (in euro’s) met de renovatie is gemoeid.

Hitte niet te harden

Er zijn veel redenen voor de renovatie. Eén ding sprak me uit eigen ervaring aan: de hitte die in de zomer in het gemeentehuis heerst is niet te harden. Op eigen initiatief een airco plaatsen deed de stoppen doorslaan nadat meer mensen op dat idee kwamen. Die warmte biedt natuurlijk ook kansen om het vernieuwde gemeentehuis gasloos te maken - een inkoppertje.

Vraagtekens

Bij andere zaken - een nieuw ICT-systeem, grotere werkruimten, moderne publieksbalies, de ‘gevaarlijke’ raadzaal, nieuwe fractiekamers - zijn wel vraagtekens te plaatsen. Ik vind het vreemd dat geen alternatieve plannen zijn ontwikkeld zodat uit meerdere opties gekozen kan worden. Eigen fractiekamers zijn in grote steden gemeengoed, maar gezien het geringe gebruik in Dronten kun je naar mijn mening beter kiezen voor multifunctionele opties. Dat geldt ook voor de raadzaal annex trouwzaal.

Nog even een aandachtspuntje betreffende de raadzaal. Door de indeling ervan zijn al heel wat mensen gestruikeld. Eén keer moest zelfs een oma van een bruidspaar naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Het kan architectonisch wel mooi zijn, maar praktisch gebruik en de centen moeten leidend zijn.

Lees ook: Raad Dronten besluit nog niet tot renovatie van het gemeentehuis