Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Er is elke dag wel wat

De titel van deze column komt denk ik heel wat lezers bekend voor. Wist u dat bijna elke dag een bijnaam heeft?

Ik kwam er achter toen ik meer wilde weten over Blue Monday. U weet wel, die dag die de meest deprimerende van alle dagen zou zijn. 

Ik keek op de site fijnedagvan.nl en verbaasde me erover dat er – met uitzondering van juli – iedere dag wel iets te beleven valt.

We kennen natuurlijke Moederdag en Vaderdag. Minder bekend is denk ik Kinderdag (op 1 juni). 

Weer wel bekend zijn dierendag, Prinsjesdag, eerste en tweede kerst-, pinkster- en paasdag, Hemelvaartsdag, Oude- en Nieuwjaarsdag, Bevrijdingsdag, dag van de arbeid en Koningsdag.

Blue Monday kennen we ook wel natuurlijk, maar wat te denken van Cyber Monday en Black Friday? Dit zijn koopjesdagen, net als Valentijnsdag door de commercie gedragen. Dan heb je nog christelijke dagen als dank- en biddag, Witte Donderdag en Stille Zaterdag. 

Opvallend is dat katholieke dagen als Driekoningen, Allerheiligen, Allerzielen, Carnaval, Sinterklaas, Sint Maarten niet ‘dag’ in de naam hebben.

Ook zijn er dagen die al aardig ingeburgerd raken: ouderendag, burendag, secretaressedag buitenspeeldag, roze zaterdag en vlaggetjesdag (om even lokaal in te steken). 

Er zijn ook dagen waarvan ik me afvraag: wie bedenkt ze? 

Of beter: wie doet er die dag aan? 

Hou u vast; kusdag, dag van het vrouwencondoom, kattendag, dag van het bed plassen, dag van het naakt tuinieren, warme truien dag, stotterdag en - de climax, op 21 december - orgasmedag. 

Voor al onze windboeren wordt 15 juni een feestdag. Dan is het namelijk het winddag. 

Nu ben ik de belangrijkste vergeten, namelijk uw verjaardag.