Sander Troelstra portretteert verenigingsleven rond voormalige Zuiderzee

Lelystad - Werk van oud-Lelystedeling Sander Troelstra is tot en met 5 mei te zien in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Werk van de fotograaf hangt in de foto-expositie 'Mooi samen' over het verenigingsleven rond de voormalige Zuiderzee. Troelstra bezocht onder meer Lelystad en Urk. Er zijn ook foto’s te zien van Koos Breukel.

Een fascinerende portretreeks

De nieuwe tentoonstelling van het Zuiderzeemuseum 'Mooi samen' gaat over het rijke verenigingsleven rondom de voormalige Zuiderzee. De tentoonstelling bestaat uit een fascinerende portretreeks. Vrij Nederland-journalist Thijs Broer tekende de verhalen achter de (groeps)portretten op. Breukel, Troelstra en Broer reisden hiervoor de afgelopen maanden rond het voormalige Zuiderzeegebied. 'Mooi samen' laat zien dat de vele oude en nieuwe verenigingen rond de Zuiderzee nog altijd hun bestaansrecht hebben.

'De portretten in Lelystad zijn gemaakt in de sportschool Gym Inn', vertelt Troelstra. 'Remi Thomas is de man die op de foto staat en daar werkzaam is. Gym Inn heeft een eigen (nieuwe) manier van omgaan met de jeugd en vervangt daardoor ook min of meer de oude verenigingen zoals we die kennen. Dit was voor ons erg interssant'.

Op Urk zijn foto's gemaakt bij Showband Urk.

De fotoserie en de verhalen zijn gebundeld in het gelijknamige boek, waarvan het eerste exemplaar tijdens de officiële opening van de tentoonstelling werd overhandigd. 

[De tekst gaat verder na de video]

Rijk verenigingsleven

Nederland kent van oudsher al een rijk verenigingsleven, de eerste 'zelforganisatie' dateert al uit de Middeleeuwen. In 2017 was ongeveer één op de drie Nederlanders lid van een vereniging, hoewel het Sociaal Plan Bureau voorspelt dat dit in 2030 nog één op de vijf Nederlanders zal zijn. 'Mooi samen' laat zien hoe diep het verenigingsleven in deze regio geworteld is. Waar sommige verenigingen al jarenlang bestaan en sterke waarde hechten aan tradities, laten andere juist ‘nieuwe’ manieren van verenigen zien. De tentoonstelling gaat onder meer dieper in op de beweegredenen van mensen om lid te worden, en wat hen onderling verbindt. Toen en nu. Daarnaast zijn filmmateriaal van de verenigingen en het fotografieproces te zien. Samen met de portretten geeft dit een beeld van de diversiteit aan verenigingen anno nu.

Meerdere prijzen

Sander Troelstra (1976) maakte verschillende grote series over onder meer circus Roncalli, Zuid-Afrikaanse zwerfkinderen en de walvisvaart. Met zijn werk won hij meerdere prijzen, waaronder de Dutch National Portrait Award en de Zilveren Camera.

‘Mooi samen’ is te zien in het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Het gelijknamige boek is verkrijgbaar via Waanders Uitgevers, het Zuiderzeemuseum en in boekhandels door heel Nederland.