Duizenden mensen betogen voor een volwaardig ziekenhuis (foto's en filmpjes)

Lelystad – Tussen de 2.000 en 3.000 mensen hebben zondagmiddag een manifestatie voor MC Zuiderzee bezocht. Rijendik verzamelden mensen zich eerst voor en later in een kring rond het ziekenhuis, die zich bijna helemaal sloot.

Kippenvel

Het was een hartverwarmende actie, waarbij menigeen kippenvel op de armen kreeg. En nu maar hopen dat de mensen die er iets aan kunnen doen daar ook wat van mee krijgen.

‘We staan hier voor drie dingen,’ sprak burgemeester Ina Adema de massa toe. ‘Om als samenleving ons gevoel te uiten en te tonen dat het hier om  mensen gaat. Heel veel mensen. Om de zorgverleners een hart onder de riem te steken. En om te laten horen dat Lelystad en omgeving een volwaardig ziekenhuis verdient, met spoedeisende hulp, met bedden voor de nacht en met acute verloskunde.’

Adema zag zich gesteund door de enorme opkomst, ook van bestuurders uit de regio: Commissaris der Koning Leen Verbeek, burgemeester Ineke Bakker van Dronten en vice-burgemeester Marian Uitdewilligen van de Noordoostpolder stonden naast haar op het podium. ‘En het is nu eenmaal zondag, dus Urk laat zich verontschuldigen, maar ook zij steunen deze actie.’

[De tekst gaat verder na het filmpje]

Oproep

Adema riep het St Jansdal, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en minister Bruno Bruins op alsnog te zorgen dat Lelystad een volwaardig ziekenhuis behoud. Dat deed ook Berend Jansen, huisarts uit Swifterbant, die namens de verenigde huisartsen van Flevoland het podium betrad en de mensen toesprak. Want natuurlijk is iedereen blij met de doorstart van het ziekenhuis en het feit dat de poliklinieken daarbij behouden blijven. ‘Maar het is niet genoeg. ’s Avonds en ’s nachts gaat het licht hier uit. Het is niet genoeg, als het gaat om verloskunde en spoedeisende hulp.’

[De tekst gaat verder na het filmpje]

Meer sprekers

Ook Jan Ovinge, actief in het ouderenwerk in Lelystad, sprak de menigte toe. Hij toonde zich teleurgesteld in de politiek. ‘Er zijn in Den Haag toezeggingen gedaan. En minister: we houden u er aan!. We hebben nu het gevoel dat we in de steek worden gelaten.’

Tot slot sprak Judith Laarhoven de menigte toe. Zij las een brief voor van haar vriendin Myrthe Johansen, die helaas niet bij de manifestatie aanwezig kon zijn. Zij heeft minister Bruno Bruins een brief geschreven, die ook via de Facebookpagina van de FlevoPost te vinden is, met haar persoonlijke verhaal over waarom het ziekenhuis volwaardig open moet blijven. Een verhaal dat de spijker op zijn  kop slaat, want het gaat hier niet om stenen, het gaat hier niet om geld, het gaat hier om mensen en mensenlevens.

[De tekst gaat verder na het filmpje]

Opmerkelijk

Wat daarna gebeurde, mag opmerkelijk worden genoemd. Deze actie, woensdag na een spontaan idee van Els Lucas ontstaan en geadopteerd door de Lelystadse gemeenteraad, was aangekondigd als een actie waarbij het ziekenhuis omarmd zou worden. Maar dat is nogal een geregel en kan uren in beslag nemen. Dus riep de organisatie de mensen op een lange rij voor het ziekenhuis te vormen en eerst met de rug naar het ziekenhuis te gaan staan, om zich daarna op teken van de burgemeester in een soort wave om te keren naar het ziekenhuis. Terwijl Popkoor Expression de mensen muzikaal toezong, gingen de blauwe hesjes van de organisatie aan de slag.

Maar de menigte had de eerste boodschap goed begrepen. En dus werd er een lange rij van mensen rond het ziekenhuis gevormd, een haag die tot aan De Hoven liep en het ziekenhuis net niet helemaal omsloot. Indrukwekkend gezicht.

[De tekst gaat verder na het filmpje

Boodschap

En daarmee werd de manifestatie afgesloten. En nu maar hopen dat de hartverwarmende eensgezindheid die deze manifestatie uitzond en de roep van Lelystad en wijde omgeving om in Godsnaam een volwaardig ziekenhuis te behouden, ook maar tot de koele cijferaars elders in Nederland doordringt.