Politiek is overtuigd van noodzaak verbouwing/renovatie gemeentehuis

Dronten – Dat het gemeentehuis in Dronten verbouwd moet worden, is de gemeenteraad wel duidelijk. Het prijskaartje dat er aan hangt, 24 miljoen euro, doet de politiek echter wel even slikken.

Het gemeentehuis voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Dan gaat het om het klimaat en de werkomstandigheden. ‘In de zomer, en het was een lange zomer, is het in het gebouw bijna niet uit te houden van de hitte en benauwdheid. Dat kun je vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap niet verantwoorden. Ik heb toch al ruim 40 jaar kantoorervaring, maar dat je hier bijna in je zwembroek achter je bureau kunt zitten, heb ik ook nog niet eerder meegemaakt,’ zei wethouder Jaap Oosterveld eerder. Een beeld dat overigens tot de verbeelding sprak. ‘Ik moet nog even bijkomen van het beeld van de wethouder in z’n badkleding,’ zei Remco de Maaijer (VVD) dinsdag. ‘Dat deel ik met u. Ik denk er al de hele avond aan,’ vulde Peter Duvekot (SP en voorzitter van dienst) aan.

Nieuwe werken

Maar het gaat om meer. Het gemeentehuis is met 36 jaar op de teller ook niet echt meer ingericht op het nieuwe werken, met flexibele werkplekken en open ruimtes, en de klantvriendelijkheid ten opzichte van de bezoeker kan daarbij ook wel wat beter. Bovendien valt er met een grondige renovatie ook een slag te maken met duurzaamheid en energiezuinigheid.

Monument

Kortom: die renovatie is nodig. Dat er nu een plan ligt, verheugt de politiek. ‘Maar moet het zoveel kosten? We hadden graag wat te kiezen gehad. Het is een groot bedrag, dus aan welke knoppen kunnen we nog draaien?’ vroeg Marianne Witteveen zich af.

Er zijn alternatieven. Nieuwbouw bijvoorbeeld. Op een andere plek zou daar een prijskaartje van 30,5 miljoen euro aan hangen, op dezelfde plek zelfs 31,5 miljoen. En wat doe je dan met het oude gemeentehuis? Slopen lijkt nauwelijks een optie, want het is een gebouw met een monumentale status.

Realistisch

Maar er is volgens wethouder Jaap Oosterveld goed gekeken naar hoe het elders gaat. ‘En dan niet alleen naar de successen, maar ook naar voorbeelden van hoe je het niet moet willen.’ En het wordt volgens hem verder een gebouw zonder franje. ‘Sober en doelmatigheid, dat is wat we willen.’

Volgens wethouder financiën Ton van Amerongen is die 24 miljoen vervolgens een realistische raming en zou dat bedrag ook taakstellend moeten zijn. Op verzoek van de gemeenteraad zal hij voor de komende raadsvergadering nog wel de financiële risico’s in kaart brengen.

Communicatie

Dan zit er niet veel anders op. De politiek hecht er nog wel aan dat er in het hele verbouwtraject goed gekeken wordt naar de communicatie. Want inwoners moeten weten dat het hier niet alleen gaat om een renovatie, maar ook een investering in een betere en efficiëntere manier van werken. En aan een huis dat beter aansluit bij de wensen van de inwoners. Het is tenslotte een huis van de gemeente. Bovendien is vier miljoen van het bedrag bestemd voor tijdelijke huisvesting, waarbij wordt gedacht aan raadsactiviteiten, een trouwzaal en collegevergaderingen in De Meerpaal, publieksfuncties in een leegstaand pand in winkelcentrum Suydersee en werkplekken voor de ambtenaren in de buurt van het Almere College, wellicht ook in portocabins.

Overigens heeft het college ban b+w zelf ook al nagedacht over goede communicatie. Via advertorials in de FlevoPost, een verbouwingskrant, en rondleidingen over de bouwplaats kunnen de inwoners bijvoorbeeld worden bijgehouden over de ontwikkelingen. In februari denkt wethouder Oosterveld met een communicatieplan te kunnen komen.

Stomheid

De politiek lijkt later deze maand wel akkoord te zullen gaan met de plannen. Alleen de SP is rabiaat tegen. De partij draagt geen alternatieven aan, het gaat om het geld. ‘Ik ben met stomheid geslagen dat er zo’n bedrag uitgerold is. Dit is niet te begrijpen voor de normale inwoners van Dronten,’ meent Tom de Kruijff, die vervolgens enkele voorbeelden had van goedkopere gemeentehuizen en verbouwingen.

De politiek beslist in de raadsvergadering van donderdag over de plannen.