Overeenstemming over doorstart ziekenhuis met St Jansdal

Lelystad - Het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk heeft overeenstemming bereikt met de curator rondom de doorstart van de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Dronten. Dit werd donderdagmiddag bekendgemaakt.

Doorstart voor Lelystad en Dronten

St Jansdal wil bouwen aan een toekomstbestendige ziekenhuisvoorziening en gaat zo snel mogelijk in gesprek met alle betrokkenen in Lelystad. Het ziekenhuis zal in ieder geval de poliklinische zorg in Lelystad en Dronten voortzetten. Het gaat hier om een ziekenhuisvoorziening met poliklinieken, diagnostisch onderzoek, poliklinische operatiekamers, dagbehandelingen en zeven dagen in de week een spoedpoli. Hiermee wordt voorzien in circa zeventig tot tachtig procent van de ziekenhuisbezoeken in Lelystad.

Spoedzorg

St Jansdal ziet op dit moment geen mogelijkheden om een volwaardige Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) in Lelystad te realiseren. 'Een volwaardige SEH heeft als gevolg dat er op dezelfde locatie een intensive care, een OK-team, een beddenhuis, een interventieradioloog, een kinderarts, 24/7 radiologie en laboratoriumfaciliteiten nodig zijn. Daarbij is de realiteit dat er te weinig kinderartsen, intensive care artsen en gespecialiseerd verpleegkundigen zijn om deze zorg te kunnen leveren. Om deze reden is bijvoorbeeld dit najaar de acute verloskunde in Lelystad gestopt en overgedragen aan de omliggende ziekenhuizen'.

Voor spoedeisende hulp is de spoedpoli in het ziekenhuis in Lelystad dagelijks  open van 08.00 tot 22.00 uur. De ziekenhuislocatie in Harderwijk en omliggende ziekenhuizen vormen de achterwacht voor de meer complexe en klinische zorg waaronder acute verloskunde en een volledige spoedeisende hulp.

Overgangsperiode

Er breekt nu eerst een overgangsfase aan onder bewindvoering van de curator. Deze fase duurt tot 1 maart. De overgangsperiode gebruikt het St Jansdal om de gewenste zorgprocessen in Lelystad in te richten. In de komende periode komt meer duidelijkheid over de exacte omvang van de gecontinueerde zorg en het aantal werknemers dat een nieuwe arbeidsovereenkomst krijgt aangeboden.

Nieuw gebouw

Het St Jansdal opent de deuren van het ziekenhuis in Lelystad op 1 maart. In eerste instantie zal dit zijn op de huidige locatie, aan de Ziekenhuisweg. Uiteindelijk wil het St Jansdal ook een nieuw gebouw in Lelystad, meldt Omroep Flevoland. Het huidige pand is verouderd, aldus Relinde Weil, de voorzitter van de Raad van Bestuur van St Jansdal. Het ziekenhuis heeft straks ook minder ruimte nodig dan nu het geval is.

Gemeente blijft strijden voor volwaardig ziekenhuis

De gemeente Lelystad blijft ondertussen strijden voor een volwaardig ziekenhuis, mèt een afdeling spoedeisende hulp. Burgemeester Ina Adema liet donderdagavond in EenVandaag weten dat de groei van de stad en zeker de ontwikkeling van Lelystad Airport een extra reden zijn voor zo'n afdeling. Ze kondigde een actie aan: de 'omarming' van het ziekenhuis door er een menselijk lint omheen te vormen.

Onderhandelingen over Noordoostpolder en op Urk

De curatoren zijn zoals bekend in onderhandeling met de Antonius Zorggroep uit Sneek over een voortzetting van de zorg in de Noordoostpolder en op Urk. Het is de verwachting dat begin volgende week meer nieuws over de voortgang kan worden gemeld.