Flevonice richt zich op kinderen

Biddinghuizen - 'Wij willen de oer-Hollandse schaatscultuur doorgeven aan onze kinderen. Het streven is dat leren schaatsen net zo vanzelfsprekend wordt als leren lopen, fietsen en zwemmen'. Woorden van Kristel Pinkster, adjunct-directeur van Flevonice.

Animo voor schaatsen

Achterliggende reden voor deze uitspraak is het feit dat bij veel verenigingen het aantal jeugdschaatsers de laatste jaren afneemt. Ook diverse ijsbanen merken dat de animo voor het schaatsen bij de jeugd minder wordt. Zeker na een aantal jaren met weinig natuurijs zijn er veel kinderen die nog nooit hebben geschaatst.

Kennis laten maken

Eén van de speerpunten van Flevonice komend seizoen is gericht op de jeugd. ‘Doel is om meer jonge kinderen kennis te laten maken met onze mooie sport en hen te stimuleren om (vaker) te gaan schaatsen,’ aldus Kristel Pinkster. Een ambitie die prima aansluit bij de maatschappelijke roep om de jeugd meer te laten sporten en bewegen.

'IJstijd'

Samen met de andere ijsbanen die zijn aangesloten bij de Vereniging Kunstijsbanen Nederland (VKN) en de schaatsbond KNSB wordt er een programma gestart, genaamd ‘IJstijd’. De eerste stap is om zo veel mogelijk kinderen tot en met twaalf jaar op een leuke manier kennis te laten maken met het schaatsen. Om veel kinderen te kunnen bereiken zal dit vooral via schoolschaatsen gebeuren. Als de kinderen met hun schoolvriendjes op de ijsbaan hebben geschaatst krijgen ze een polsbandje met unieke code om via een actie op www.schaatsen.nl/ijstijd nog een keer te kunnen schaatsen.

Eerste stapjes

Naast deelname aan het ‘IJstijd’-programma heeft Flevonice dit seizoen diverse activiteiten gericht op kinderen. Jonge kinderen van vier tot zes jaar kunnen op speelse wijze hun eerste stapjes op het ijs zetten onder leiding van een schaatstrainer. Ook wordt er een vrijdagavonddisco op het ijs gehouden voor tieners. Zo is er voor alle jeugd wat wils.

Elfstedentocht4kids

Op 3 februari 2019 is de ochtend volledig gereserveerd voor kinderen. Zij kunnen dan deelnemen aan de Elfstedentocht4kids. Ze kunnen klûnen, schaatsen en zoveel mogelijk stempels verzamelen en dat met op de achtergrond coole muziek en een professionele speaker. Alle kinderen tot en met twaalf jaar zijn welkom, ook als ze niet zo goed kunnen schaatsen. Elk kind krijgt een officieel deelnamecertificaat.